Καστοριά

Νυχτερινός πόνος στις αρθρώσεις και πώς να ανακουφιστείτε (του Νικόλαου Παγούνη)

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, κορυφώθηκαν μεταξύ 11:00 μ.μ. και 4:00 π.μ.

Ο πόνος στις αρθρώσεις κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι κάτι πολύ σύνηθες στα άτομα που ταλαιπωρούνται από κάποιο είδος αρθρίτιδας. Το γεγονός αυτό διαταράσσει την ποιότητα ύπνου των ανθρώπων αυτών, αφήνοντας τους εξαντλημένους την επόμενη μέρα, συμβάλλοντας μάλιστα στην αύξηση της κούρασης και της έντασης του πόνου στις αρθρώσεις.

Επίσης ένα σύνηθες φαινόμενο στα άτομα αυτά, είναι η αύξηση της έντασης του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα μία μελέτη του 2020, διαπίστωσε ότι οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, κορυφώθηκαν μεταξύ 11:00 μ.μ. και 4:00 π.μ.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο νυχτερινός πόνος στις αρθρώσεις και η αϋπνία επηρεάζει το 23% των ατόμων με αρθρίτιδα, ενώ μεταξύ των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα φτάνει το 34%. Επίσης το 1/3 των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ταλαιπωρείται από αϋπνίες και πόνο στις αρθρώσεις τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 

Η αλήθεια είναι ότι ο διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει την ένταση του πόνου, ενώ πολλοί πάσχοντες από αρθρίτιδα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα τη νύχτα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες οι οποίες μπορούν δικαιολογήσουν γιατί συμβαίνει αυτό:

  • Μία θεωρία είναι ότι ένοχος μπορεί να είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Και αυτό γιατί οι διαδρομές του ΚΝΣ (νωτιαίος μυελός και εγκέφαλος) που ρυθμίζουν τον πόνο, εμφανίζουν δυσλειτουργίες σε άτομα που δεν κοιμούνται καλά.
  • Μια άλλη θεωρία είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος. Μάλιστα μελέτες σε υγιή άτομα διαπίστωσαν ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών που μετρώνται στο αίμα, ενώ είναι πιθανό μια οξεία φλεγμονώδης αντίδραση εξαιτίας της αϋπνίας, να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
  • Μια ακόμη θεωρία είναι ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος. Στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), το σώμα απελευθερώνει λιγότερη από την αντιφλεγμονώδη χημική κορτιζόλη τη νύχτα, αυξάνοντας τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή.
  • Ενώ άλλες διεργασίες που μπορεί να εντείνουν τον πόνο στις αρθρώσεις κατα τις νυχτερινές ώρες, είναι η απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτοκινών, ενός αυξημένου αριθμού κυττάρων που ταξιδεύουν στον φλεγμονώδη ιστό και αλλάζουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Επιπλέον, το σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας απελευθερώνει υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης και προλακτίνης, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών.

Παράγοντας που επηρεάζουν την ένταση του πόνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι:

  • Το πόσο δραστήριοι είμαστε κατα τη διάρκεια της ημέρας. Η ακινησία προκαλεί δυσκαμψία και μειώνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, κάτι που μειώνει τη λειτουργικότητα και την υγεία της άρθρωσης προκαλώντας περισσότερο πόνο.
  • Το άγχος και το στρες, είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση του πόνου, διότι αυξάνουν  το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα.
  • Η στάση του ύπνου. Η στάση με την οποία κοιμάστε παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του πόνου κατά τις νυχτερινές ώρες. Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μία θέση ύπνου η οποία θα πιέζει το λιγότερο δυνατό τις αρθρώσεις του σώματος, διότι η πίεση στις αρθρώσεις επηρεάζει και ερεθίζει την αρθρίτιδα τους.
  • Η διατροφή. Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και συσσώρευση τοξινών στο σώμα. Αν κάνουμε ανθυγιεινή διατροφή, γεμάτη λίπη, σάκχαρα και επεξεργασμένες τροφές, τότε αυτό αυξάνει τον πόνο και τη φλεγμονή ειδικά στο τέλος της μέρας

Υπάρχει κάποιος τρόπος αποτελεσματικής ανακούφισης από τον πόνο; 

Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις και να προκαλέσει περισσότερο πόνο, οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Η άσκηση και η χειροπρακτική φροντίδα, θεωρούνται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις. Μάλιστα εξαιτίας της αύξησης της σωματικής ικανότητας, της βελτίωσης της κινητικότητας και της λειτουργίας των αρθρώσεων, επηρεάζεται θετικά η ποιότητα του ύπνου μειώνοντας την ένταση του πόνου των αρθρώσεων κατα τις νυχτερινές ώρες.

Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη διάρκεια και τη συχνότητα της άσκησης, καθώς και να παρακολουθείται αυτή, από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία

Συνέχεια στο functionalmovement.gr

 

Back to top button