Καστοριά

Ο Ρωμύλος Μαντζούρας αποχαιρετά τον Πάνο Τσολάκη

Αποχαιρετήσαμε και συλλυπηθήκαμε τους οικείους του, πλήθος φίλων σήμερα το μεσημέρι, τον κ. Πάνο Τσολάκη , καθηγητή της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Ο εκλιπών είχε παρουσιάσει και εξακολουθούσε να παρουσιάζει, πλούσιο συγγραφικό έργο ιδιαίτερα για τη γενέτειρα του τη Καστοριά. Πέρα όμως από τη σημασία του ως Ακαδημαϊκός άνθρωπος και συγγραφέας, ο εκλιπών ήταν άνθρωπος σπάνιας ευγένειας και ήθους.
Στάθηκε αρωγός και διακριτικός σύμβουλος σε μας τους νεώτερους του, που ασχοληθήκαμε και μεις με τη μελέτη της ιστορίας της Καστοριάς. Ουδέποτε κρυψίνους, πάντα δοτικός και πρόσχαρος.
Χαρακτηριστικό του ήθους του ήταν πως όταν σύσσωμη σχεδόν η τοπική κοινωνία της Καστοριάς, αδιαφορούσε για την τύχη του παλαιού στρατώνα Μαθιουδάκη, ο ίδιος είχε τη παρρησία όχι μόνο να μη συνταχθεί με όσους μεγαλόσχημους και μη είχαν ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης, αλλά να διοργανώσει ομιλίες σε Καστοριά και Θεσσαλονίκη υπέρ της διατήρησης του και να συμβάλλει και αυτός στη σωτηρία του. Άνθρωποι τέτοιου μεγέθους σπανίζουν.
Μακαρία η οδός…
Ρωμύλος Μαντζούρας

Back to top button