ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Τα Ιστορικά Καστοριάς γράφουν για τον Πάνο Τσολάκη

Απεβίωσε αιφνιδίως ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ Πάνος Τσολάκης. Ο Παναγιώτης Τσολάκης – Ζήκας (1946-2021) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά καταγόταν εξ αμφοτέρων των γονέων του από την Καστοριά.
Πατέρας του ήταν ο Γρηγόρης Τσολάκης, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας από τους ελάχιστους Έλληνες αεροπόρους στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-41).
Σπούδασε αρχιτέκτονας μηχανικός στο ΑΠΘ και συνέχισε με τη διδακτορική του διατριβή, ακολουθώντας ακαδημαϊκή πορεία.
Εκλέχθηκε Λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ στην Έδρα Αρχιτεκτονικής, Μορφολογίας και Ρυθμολογίας το 1974 και έκτοτε δίδαξε επί 39 έτη, τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά μαθήματα, κυρίως ιστορία της αρχιτεκτονικής, αποτύπωση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον τόπο καταγωγής του την Καστοριά ήταν παροιμιώδης. Εκπόνησε αρκετές δεκάδες επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε συλλογικούς τόμους αλλά και διαλέξεις, τις οποίες συγκέντρωνε και εξέδιδε σε βιβλία.
Δημοσίευσε περίπου 15 βιβλία, τα περισσότερα αποκλειστικά για την ιστορία και αρχιτεκτονική της Καστοριάς, κυριότερα εκ των οποίων:
«Η εβραϊκή συνοικία της Καστοριάς» (1994),
«Πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές έρευνες στην Καστοριά» (1996)
«Οθωμανικά διοικητήρια στον ελλαδικό χώρο, 1850-1912» (2008)
«Η αρχιτεκτονική της παλιάς Καστοριάς» (2009)
«Ο προσφυγικός συνοικισμός της Καστοριάς» (2010)
«Καστοριά, τόπος και ιστορία» (2015)
«Καστοριά: Βυζάντιο – Τουρκοκρατία – Κατοχή» (2019)
Ένας άξιος συνεχιστής μεγάλων ερευνητών όπως ο Α. Κεραμόπουλλος και ο Ν. Μουτσόπουλος. Εκ των πραγμάτων όμως, δεν υπήρξε διαχρονικά κάποιος συγγραφέας που να έγραψε περισσότερα για την Καστοριά από τον Πάνο Τσολάκη.
Παράλληλα, ήταν επιβλέπων καθηγητής σε πολλές ακαδημαϊκές εργασίες που αφορούσαν και πάλι την Καστοριά, ενώ το 2009 οργάνωσε μια ημερίδα στην πόλη όπου παρουσιάστηκαν πολλές από αυτές. Έντονες ήταν και οι δημόσιες παρεμβάσεις του για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της.
Για την προσφορά του στην πόλη τιμήθηκε από τη Μητρόπολη Καστοριάς με το Σταυρό της Παναγίας Μαυριωτίσσης και από διάφορους συλλόγους.
Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε έναν δάσκαλο, έναν πολύ στενό συνεργάτη στις ιστορικές και αρχιτεκτονικές έρευνες για την Καστοριά επί 16 χρόνια και έναν προσωπικό φίλο.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους. Καλό Παράδεισο.
Ιστορικά Καστοριάς
 

 

Back to top button