Με το συναγερμό για την έξαρση της διασποράς να κρούει καθημερινά μέσα από τον αριθμό των κρουσμάτων, η κοινωνία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους νέους στοχευμένους περιορισμούς και οι ελεγκτικές αρχές, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, είχε πει ότι πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο 100.000 έλεγχοι, οι οποίοι εντατικοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, με το κύριο βάρος να πέφτει στην ΕΛΑΣ.
Μόνο την Τρίτη 2/11 βεβαιώθηκαν συνολικά 340 παραβάσεις ανά την επικράτεια, από τις οποιες οι 125 ήταν για μη χρήση μάσκας 33 ήταν παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και οι 181, όπως και 5 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο σε 30 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας.
Το μοτίβο των ελέγχων προσανατολίζεται στους κλειστούς χώρους «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», προειδοποίησε ο κ. Μπίνης.
Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο 6/11 η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με αρνητικό rapid test, οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και χώρους λατρείας.
Πάντως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινητοποίησαν τους ανεμβολίαστους σε δύο κατευθύνσεις. Κάποιοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό – αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα ημερήσια ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και άλλοι επέλεξαν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο ώστε να γλιτώσουν -έστω προσωρινά- το έξοδο του rapid test.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown. “Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν πάμε σε lockdown. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, το πρόβλημα αφορά μία μειοψηφία ” τόνισε χθες σε συνέντευξή του στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σημειώνοντας ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της: “καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε τείχος” είπε και απηύθυνε έκκληση εκ νέου έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν, ενώ επέμεινε ότι οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί έλεγχος.
Aνέφερε ότι το πλαίσιο των μέτρων, που ανακοινώθηκαν δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Διευκρίνισε, δε, ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά αποφασίστηκαν για την προστασία τους.
Τα νοσοκομεία covid και δη οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.
Το πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρρευση μπροστά στην κάμερα του υπεύθυνου της κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για τον οποίο είπε ότι έκανε τρεις συνεχόμενες ημέρες εφημερία. Πρόσθεσε, ότι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχει το ίδια πρόβλημα, παράλληλα με τη λειτουργία του ιατρείου post covid και τους ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα. «Σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί το σύστημα Υγείας. Δεν περίμενε κανείς ότι θα είχαμε μια τέτοια έξαρση της πανδημίας κυρίως γιατί ένα 20% των ξεροκέφαλων συνανθρώπων μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.
Οι προβλέψεις για το ενδεχόμενο νόσησης ανεμβολίαστων πολιτών είναι δυσοίωνες.
“Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να νοσήσουν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.