Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για 3 μήνες η Λετονία

Οι αρχές της Λετονίας κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες εξαιτίας της αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, την ώρα που το επίπεδο του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19 παραμένει ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι πλέον πολύ πάνω από τα χίλια στη βαλτική χώρα των 1,9 εκατ. κατοίκων· ο ρυθμός της εξάπλωσης του ιού είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή φέτος.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν πως η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε όλους τους χώρους που υποδέχονται κοινό. Όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 15η Νοεμβρίου.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης παρά μόνο από καταστήματα που θα τους υποδεικνύονται, ενώ μόνο εμπορικές επιχειρήσεις που κρίνεται απόλυτα απαραίτητο να λειτουργούν θα επιτρέπεται να ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να τηλεργάζονται, αν είναι εφικτό.

«Σας ζητώ να μη συγκεντρώνεστε, να μην κάνετε επισκέψεις και να μειώσετε τις επαφές σας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς μέσω Twitter.

Τα λετονικά νοσοκομεία έχουν ξεχειλίσει ασθενείς με την COVID-19.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αρνούμαστε (την εισαγωγή για νοσηλεία) σε άλλους ασθενείς που δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν καν να ανταποκριθούν σε όλες τις κλήσεις», είπε νωρίτερα ο Κάρλις Ράσενις, επικεφαλής ένωσης νέων γιατρών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μόλις το 48% των Λετονών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ· κάτω από τη Λετονία κατατάσσονται μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Βαλτικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 3.300 και πλέον νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 220.000 και πλέον καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

ΑΠΕ

Back to top button