Καστοριά

Ανδρέα Παπαχρίστο η Λιθιά σ’ ευχαριστεί (του Αργύρη Δ. Ήργη)

Έξω από την Βουδαπέστη, βόρεια της πόλης και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, υπάρχει το Szentendre (Άγιος Αντρέας), γνωστό ως το χωριό των Καλλιτεχνών. Ο Άγιος Ανδρέας είναι κτισμένος στις όχθες του Δούναβη και ανήκει στη γεωγραφία των παραδουνάβιων χωριών, (Szentendre, Visegrad, Estergom), τα οποία ο καθείς μπορεί να τα επισκεφτεί, είτε με ποταμόπλοιο, είτε χρησιμοποιώντας επίγειο μέσο μετακίνησης.
Ονομάστηκε το χωριό των Καλλιτεχνών, γιατί το είχαν επιλέξει οι καλλιτέχνες, ως τόπο κατοικίας τους και σήμερα έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε γκαλερί, μουσεία, πινακοθήκες, χωρίς να λείπουν τα καταστήματα με αντίκες, τα εργαστήρια καλλιτεχνών, τα καφέ και τα εστιατόρια.


Λίγο έξω από τον Άγιο Ανδρέα υπάρχει η Αποικία των Καλλιτεχνών, επί της οδού Kalvaria ut 5. Σε τούτο το χώρο η ουγγρική πολιτεία παραχώρησε κατοικίες στους καλλιτέχνες που επέλεγαν εκεί να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό συγκρότημα σπιτιών, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική μέσα στο πράσινο, την ησυχία και την αρμονία.
Στην είσοδο της αποικίας σε υποδέχεται η «ωραία αναπαυόμενη», έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη, Ανδρέα Παπαχρίστου.
Η έκπληξη του επισκέπτη είναι διπλή, αφενός γιατί παρασύρεται από τον ερωτισμό του γλυπτού, αφετέρου γιατί ο δημιουργός του ήταν από την Λιθιά Καστοριάς.
* Ο Ανδρέας Παπαχρίστος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1937 στη Λιθιά και πέθανε τον Φεβρουάριο του 2019.

https://fouit.gr/2018/12/07/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4/

 

 

 

Back to top button