Καστοριά

Επικήδειος λόγος για τον Κώστα Σεραφείμ

Βαρύ το  πένθος για τη δικηγορική οικογένεια της Καστοριάς. Και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Χθες αποχαιρετήσαμε τον εκλεκτό και λατρευτό συνταξιούχο συνάδελφό μας Χριστόφορο Λέφα και σήμερα καλούμαστε να αποχαιρετήσουμε τον εκλεκτό και λατρευτό μας συνάδελφο – άρτι συνταξιούχο, τον Κώστα Σεραφείμ.

Ο εκλιπών Κώστας Σεραφείμ, γεννήθηκε στην Κυψέλη Καστοριάς το 1949, ένα έτος ορόσημο, που σίγουρα αποτελεί μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μάστιζε τη χώρα μας την εποχή εκείνη και ο οποίος διαδραματίστηκε, με επίκεντρο την περιοχή μας. Εκείνη λοιπόν την εποχή, μέσα στις σφαίρες του εμφυλίου πολέμου και στο επίκεντρο της μάχης στο Γράμμο, γεννήθηκε ο Κώστας.  Πιστεύω μάλιστα ακράδαντα, ότι το γεγονός αυτό σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη πολιτική στάση που ακολούθησε και υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή.

Σπούδασε τη Νομική επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο του το 1981 (άλλο ένα έτος ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας). Μετά δε την πρακτική του άσκηση στο γραφείο του αείμνηστου επίσης συναδέλφου Κοσμά Τσαμίση, διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καστοριάς το 1982, προήχθη δε σε παρ’ Εφέταις δικηγόρο το έτος 1992, ασκώντας το λειτούργημα του δικηγόρου μέχρι τη συνταξιοδότησή του, τον Απρίλιο του 2016. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εξελέγη Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς για δύο συνεχόμενες τριετίες (1996 έως 2002).

Ως δικηγόρος, προσέφερε τις νομικές του γνώσεις και υπηρεσίες, πάντοτε με συνέπεια. Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητα στο χειρισμό των υποθέσεων. Τηρούσε πάντοτε τους κανόνες των χρηστών ηθών και της καλής πίστης, απέφευγε ενέργειες που οδηγούσαν σε παρέλκυση της δίκης, εξέθετε τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, όπως τα γνώριζε, με πληρότητα και σύμφωνα με την αλήθεια. Υπήρξε πάντοτε ευγενικός και συνεργάσιμος με το Δικαστήριο, με τους συναδέλφους  του, αλλά και τους αντιδίκους του. Η όλη δικονομική του συμπεριφορά και στάση, συνέβαλε στην επιμελή διεξαγωγή κάθε υπόθεσης που χειρίστηκε.

Ως νομικός και φυσικά γνώστης του Συντάγματος, προπάντων όμως, ως συνειδητοποιημένος, ενήμερος και ενεργός Δημοκρατικός πολίτης, πίστευε και πάλευε για τα δημοκρατικά, ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία του λόγου, της γνώμης και της έκφρασης, έχοντας πάντα ως προμετωπίδα ότι η ελευθερία των πολιτών δίνεται προς χάριν του συνόλου των πολιτών, διότι ο κάθε πολίτης δικαιούται και ενδέχεται να έχει γνώμη διάφορη της κρατούσας. Μάλιστα στη σύγχρονη εποχή, που το μοναδικό κίνητρο είναι το οικονομικό κέρδος, ο Κώστας Σεραφείμ υποστήριζε το αντίθετο και αγωνίστηκε γι’ αυτό σε όλη του τη ζωή. Γιατί ο Κώστας υπήρξε μάχιμος και μαχητής δικηγόρος, αλλά πάνω απ’ όλα ένας μαχητής της ζωής. Ένας άνθρωπος ήρεμος, δημιουργικός, ανιδιοτελής, που τον διακατείχαν έντονα αισθήματα ανθρωπιάς, ηθικής και πραγματικής δικαιοσύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας. Ένας άνθρωπος  σοφός, με πράο χαρακτήρα, δυνατή σκέψη και μια μεγάλη καρδιά, που χωρούσε όλο τον κόσμο και η οποία τελικά τον «πρόδωσε», όπως έγραψε κάποιος συνεργάτης του στο διαδίκτυο. Και εν τέλει, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός και φιλικός προς όλους, που έχαιρε της γενικής εκτίμησης και αναγνώρισης ολόκληρης της κοινωνίας της Καστοριάς.

Άριστος οικογενειάρχης, ευτύχησε να έχει μία αντάξια και αγωνίστρια σύζυγο, τη Σωτηρία, σύζυγο, φίλη και βοηθό στη ζωή και στον καθημερινό μόχθο, με την οποία απέκτησαν δύο αξιόλογα παιδιά, τον Παναγιώτη και την Ειρήνη, για τα οποία πάντοτε μιλούσε με υπερηφάνεια.

Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε Κώστα,

Ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, αλλά πάνω απ’ όλα ως φίλος, σου απευθύνω το ύστατο «χαίρε» και σε αποχαιρετώ με λίγα λόγια που βγαίνουν ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου, αλλά πιστεύω και από κάθε άλλη καρδιά που σε γνώρισε. Μαζί με εμένα,  σε αποχαιρετούμε σύσσωμοι οι συνάδελφοί σου, του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, παρόντες και μη, αναπολώντας και αναβιώνοντας στη μνήμη μας, όλες τις στιγμές που ζήσαμε στις δικαστικές αίθουσες, στο «καμαράκι» των δικηγόρων αλλά και ιδιαίτερα εκτός των Δικαστηρίων.

Σε γνώρισα στις αρχές του 1990, «νεοσσός» τότε εγώ δικηγόρος. «Δέσαμε» αμέσως, γιατί είχες ένα ιδιαίτερο επικοινωνιακό χάρισμα και ένα ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων. Είχα μάλιστα την τύχη να συνεργασθώ άριστα μαζί σου, στη διάρκεια της πρώτης θητείας σου, ως Προέδρου, από τη θέση του Ταμία του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς.

Συμμετείχες με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αγάπη και μαχητικότητα στα δικηγορικά δρώμενα, με το ίδιο πάθος και μαχητικότητα που σε διέκρινε και στην «πλούσια» συμμετοχή σου στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα του τόπου μας.

Αξέχαστες θα μείνουν σε όλους τους συναδέλφους, οι -υπό την Προεδρία σου- «θυελλώδεις», αλλά τόσο δημιουργικές και εποικοδομητικές  Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας, τότε που η λέξη «συνδικαλισμός» είχε πραγματικό νόημα, σε αντίθεση με τη σημερινή πεζή πραγματικότητα. Επίσης αξέχαστες θα μείνουν οι γιορτές,  εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες του Συλλόγου (που κάποτε γίνονταν), στις οποίες πάντοτε συμμετείχες, πρωτοστατούσες και χόρευες ασταμάτητα σαν μικρό παιδί.

Τελικά, μία αστραπή είναι η ζωή μας. Ένα μικρό διάστημα, στο οποίο όμως όλοι οι άνθρωποι προλαβαίνουμε να παλέψουμε, να μοχθήσουμε, να δημιουργήσουμε, να διεκδικήσουμε, να χαρούμε, να λυπηθούμε, να απολαύσουμε τις αξίες της ζωής και τόσα άλλα… Κυρίως όμως να αφήσουμε, ως αγωνιστές της ζωής, με τη στάση και τη συμπεριφορά μας, παρακαταθήκη στα παιδιά μας αλλά και σε όλη την κοινωνία.  Όλα αυτά, Κώστα, τα κατάφερες πανάξια και σίγουρα άφησες τη δική σου παρακαταθήκη, με την εν γένει στάση σου, που ήταν σταθερή πολιτικά και κοινωνικά σε όλη σου τη ζωή, δημιουργική και σίγουρα επιτυχημένη, τόσο επαγγελματικά, όσο και κοινωνικά, αλλά κυρίως πολιτικά.

Αγαπητέ μας Κώστα,

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της καστοριανής γης που θα σε υποδεχθεί και θα σε σκεπάσει σε λίγο.

Να είσαι πάντως σίγουρος ότι η ύπαρξή σου θα μείνει αιώνια και ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Καλό σου ταξίδι, συνάδελφε,

καλό Παράδεισο, Κώστα!

Καστοριά 04.11.2021

Ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς

ΓΚΙΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Back to top button