Κόσμος

Λευκορωσία – Πολωνία: Δεκάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα – Κλιμακώνεται η κρίση

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν. Στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ελπίζουν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσουν άσυλο, κυρίως στη Γερμανία.

Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της και ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης ανεγείρει φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εμποδίζονται οι διελεύσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, κάλεσε χθες Τρίτη τη Βαρσοβία να τους αφήσει να περάσουν, εξηγώντας ότι προορισμός τους είναι άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον κ. Λουκάσενκα πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση στο Μινσκ, στον δημόσιο λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia και σε τρίτα κράτη και αεροπορικές εταιρείες που θεωρεί πως εμπλέκονται.

Η Γερμανία απαιτεί νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας, για τη μεταναστευτική κρίση

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας, τόνισε σήμερα Τετάρτη ο γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατηγορώντας τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι εκμεταλλεύεται «ανενδοίαστα» χιλιάδες μετανάστες, τους οποίους προωθεί στα σύνορα με την Πολωνία.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», ανέφερε ο κ. Μάας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ εργάζεται για να «επεκτείνει και να ενισχύσει (…) τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Λουκάσενκα».

«Ο Λουκάσενκα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογισμοί του δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Χιλιάδες απελπισμένοι μετανάστες έχουν παγιδευτεί, εν μέσω ολοένα πιο άσχημων καιρικών συνθηκών και πολικού κρύου, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Η Βαρσοβία ερίζει ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν εδώ και μήνες τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Χαρακτηρίζοντας «φρικτή» την κατάσταση στα λευκορωσικά σύνορα, ο κ. Μάας κατηγόρησε τον κ. Λουκάσενκα πως προκαλεί μια «επικίνδυνη» κατάσταση, από την οποία «δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τον ίδιο».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να αναλάβουν δράση εναντίον χωρών και αεροπορικών εταιρειών που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Κανένας δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχει ατιμώρητα στις απάνθρωπες ενέργειες του Λουκάσενκα», έκρινε και προειδοποίησε πως «είμαστε έτοιμοι, ως ΕΕ, να εγγυηθούμε πως θα υπάρξουν συνέπειες».

Ο πρόεδρος Λουκάσενκα, σύμμαχος της Μόσχας, έχει υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι η χώρα του «δεν θα γονατίσει» μπροστά στην ΕΕ.

ΑΠΕ

Back to top button