ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Ο Καστοριανός γιατρός Δημήτριος Φιλινάδας για τη ζωή του στους ακριτικούς Οθωνούς

Στις 30/10 έχουμε προμηθεύσει το νησί των Οθωνών με ιατρικό υλικό. Εκεί ένας νεαρός γιατρός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη φροντίδα των νησιωτών, φέρει μεγάλη ευθύνη. Σε δήλωσή του μιλά για τη ζωή και το έργο του στους Οθωνούς. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εικόνα και επομένως θέλουμε να διαθέσουμε ολόκληρο το κείμενο:

Ονομάζομαι Δημήτριος Φιλινάδας και είμαι 26 ετών. Γεννήθηκα στην Καστοριά. Είναι μια μικρή, ήσυχη και γραφική πόλη στη βόρεια Ελλάδα. Φέτος τελείωσα τις σπουδές μου στην ιατρική και έλαβα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τον Μάρτιο. Θέλω να ειδικευτώ στην ουρολογία, τη νευροουρολογία και την ουροδυναμική.

Ήρθα στους Οθωνούς το καλοκαίρι για να εργαστώ ως επαρχιακός γιατρός ενώ έκανα τη στρατιωτική μου θητεία. Για μένα οι Οθωνοί είναι ένας επίγειος παράδεισος ανάμεσα στο Ιόνιο και την Αδριατική. Είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας και το νησί της νύμφης Καλυψώς, όπως περιγράφεται στην «Οδύσσεια». Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι, χαρούμενοι, εξυπηρετικοί και με θεωρούν έναν από αυτούς.

Η εργασία ως γιατρός σε ένα νησί είναι μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη πρόκληση, καθώς εργάζομαι ως γιατρός σε ένα απομακρυσμένο νησί με στενώσεις, δύσκολες καιρικές συνθήκες, ηλικιωμένους, χωρίς ειδικό ή νοσοκόμα. Παλεύω καθημερινά και προσπαθώ να οργανώσω το Κέντρο Υγείας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στόχος μου είναι ένα άρτια εξοπλισμένο περιφερειακό ιατρικό κέντρο και φροντίζω να παρέχεται φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ζωή κυλάει ήρεμα τον χειμώνα. Στον ελεύθερο χρόνο μου, παρακολουθώ διαδικτυακά ιατρικά συνέδρια. Μου αρέσει επίσης να ψαρεύω ή να περπατάω στα όμορφα, καταπράσινα μονοπάτια του νησιού. Μου αρέσει να συζητώ με τους ντόπιους και να μαθαίνω νέα πράγματα για τη θάλασσα, τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, την ιστορία τους, αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον του νησιού.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ανθρωπότητα έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ταυτόχρονα, όμως, πήραμε πολλά μαθήματα ζωής, ωριμάσαμε, αναθεωρήσαμε πολλές αξίες και ελπίζω να βγούμε όλοι νικητές, πιο δυνατοί και πιο ανθρωποκεντρικοί. Εύχομαι και ζητώ από όλους να εμβολιαστούν.

Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πίστη στην ιατρική κοινότητα και να είναι βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στο τέλος.

Από την πλευρά μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω τους ντόπιους και να τους παρέχω αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη και να τους κάνω να αισθάνονται ασφαλείς, όπως πολύ καλά είπαν οι Ρωμαίοι «Salus populi suprema lex esto – Η υγεία του λαού πρέπει να είναι ο υπέρτατος νόμος». .

Ο Δρ. Δημήτριος Φιλινάδας

13/11/2021

griechenlandhilfe.at

 

 

 

Back to top button