Ελλάδα

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ – Ανακοινώσεις για νέα μέτρα μέσα στην εβδομάδα

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας, όσον αφορά στις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας όσο και για τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν. Σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκλησή του να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Εθνικό Σύστημα Yγείας. Πάντως, το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν είναι μικρό.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι επαφές που έχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών συλλογών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι λίστες και να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών διορθωτικών μέτρων για την ανάσχεση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24ώρων. Ενθάρρυνση της τηλεργασίαςπεραιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του αριθμού των rapid test, τίθενται επί τάπητος.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Το μοντέλο Γαλλίας προκρίνουν άλλωστε πολλοί με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι σκληροί δείκτες είναι σε ισχυρή άνοδο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.869 νέες μολύνσεις, ενώ 536 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Σήμερα καταγράφηκαν 80 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ενώ οι αντοχές των γιατρών και υγειονομικών έχουν εξαντληθεί.

ertnews.gr

Back to top button