ΓούναΚαστοριά

Καστοριά: Μηνύματα φορέων για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μηνύματα φορέων της Καστοριάς για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΑΔΕΔΥ Καστοριάς

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το 1973, ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών που, με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, κατάργησε τη Δημοκρατία, κάθε ατομικόκαι κοινωνικό δικαίωμα, δολοφόνησε, φυλάκισε και εκτόπισε αντιστασιακούς δημοκρατικούς πολίτες.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών επί τρεις μέρες, τον Νοέμβρη του 1973, κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο και με κεντρικό σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όρθωσαν το ανάστημά τους στη Χούντα, γράφοντας την αρχή του τέλους της, που επήλθε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1974, υπό το βάρος της τραγωδίας και της προδοσίας της Κύπρου.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ.

  • Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού,
  • Σήμερα που τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται,
  • Σήμερα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταργεί μέσω των αντεργατικών νόμων που ψηφίζει, κατακτήσεις αγώνων των εργαζομένων, όπως το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις, φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία και θέλει να βάλει τη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων στον γύψο, ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, επαναφέρει τον αυταρχισμό στην Παιδεία,
  • Σήμερα που οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και της 10χρονης μνημονιακής λιτότητας,
  • Σήμερα που το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Αυτοδιοίκηση μειώνεται δραστικά και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα φαλκιδεύονται,
  • Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστοί στα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ, ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΝΙΚΗ

Ο Πρόεδρος

Νικολάου Σταύρος

Η Γραμματέας

Μαμιάκα Κλεοπάτρα

—————————————————————————————————–

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς

 To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μία κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων, δίνοντας νόημα στον αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ένας διαρκής αγώνας στον οποίο τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σήμερα, για την υπεράσπιση μεταξύ άλλων, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας, της ισότητας, αλλά και της υγείας που δοκιμάζεται από την πανδημία.

Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για όλους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ  Ε.Κ.Κ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓ. ΜΑΛΕΑΣ                                 ΑΘΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  

————————————————————————————————–

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

 ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ    ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δουλειά – ζωή με δικαιώματα

Το σύνθημα Ψωμί  Παιδία Ελευθερία.   Επίκαιρο όσο ποτέ

Η αντιδικτατορική πάλη, ο κοινός αγώνας νεολαίας-εργαζομένων ενάντια στην Χούντα, που κορυφώθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα βάρβαρο, βίαιο καθεστώς που με την στήριξη των ΗΠΑ έμοιαζε πανίσχυρο. Ταυτόχρονα η Χούντα επιχειρούσε με απαγορεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες αγωνιστών συνδικαλιστών να εμποδίσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης του λαού. Ενώ παράλληλα αξιοποιούσε και μια σειρά αχυρανθρώπων της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα με στόχο να επιβάλλουν την αδράνεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία, όπως συμβαίνει και σήμερα από ορισμένα Εργοδοτικά Σωματεία που αντί να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους για κλιμάκωση των αγώνων για δικαίωμα στην δουλειά, για αμοιβές ικανές για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας, επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί  η ανεργία τους, προσπαθούν να τους παραπλανήσουν με σεμινάρια και μάλιστα για ελάχιστους!!!!!!!!!!! Μέσα σε εκατοντάδες ανέργους του κλάδου μας.

Σήμερα, τα συνδικάτα είναι αντιμέτωπα με τους νόμους  που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, στην συνδικαλιστική οργάνωση και να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες. Με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη θέλουν να στείλουν την εργατική τάξη πίσω στο Μεσαίωνα για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα που η πανδημία μετρά 17.000 νεκρούς, αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς για να μετατρέψουν το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια ακόμη μηχανή κέρδους για τους μεγαλοκλινικάρχες που θησαυρίζουν πάνω στα θύματα της πανδημίας. Ενώ τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία γίνονται πισίνες στις βροχές και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα χωρίς δασκάλους και καθηγητές η Κυβέρνηση επιχειρεί την επιβολή της αστυνομοκρατίας και την επαναφορά του χωροφύλακα.

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή η εργατική τάξη της Ελλάδας, τα συνδικάτα σε όλη την χώρα οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Λίγες μέρες μετά την μεγάλη νίκη των εργαζομένων της COSCO, λίγες βδομάδες μετά τη νίκη των εργαζομένων της EFOOD και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευή επιβεβαιώνουν ότι το δίκιο κατακτιέται με οργάνωση και αγώνα. Ότι κυβερνήσεις, εργοδότες, μηχανισμοί και συστήματα δεν είναι ανίκητοι απέναντι στην αποφασισμένη και οργανωμένη εργατική τάξη.

Τα συλλαλητήρια και οι δράσεις των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορούν να αποτελέσουν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε

————————————————————————————————–

Ολυμπία Τελιγιορίδου

“Ψωμί-παιδεία-ελευθερία”

Σύνθημα επίκαιρο σε μια εποχή που ο λαός μας αγωνίζεται να θωρακίσει τα δικαιώματά του  απέναντι σε κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική δυσχέρεια, εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση και αυταρχισμό.

Με οδηγό τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας ενάντια στη χούντα που κορυφώθηκαν 17 Νοέμβρη 1973 αγωνιζόμαστε με ευθύνη για  δημοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ελευθερία. Αγωνιζόμαστε για να νικήσει η ζωή.

Το Πολυτεχνείο είναι ο φάρος των αγώνων του λαού μας  ενάντια στη βία και τον αυταρχισμό.

Είναι η παρακαταθήκη της λαϊκής βούλησης για τη εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, για την αποτροπή   της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στη διαφορετική άποψη.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα.

 

Back to top button