Ελλάδα

Τι αλλάζει από Δευτέρα: Τα μέτρα και τα νέα ωράρια σε λιανεμπόριο, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. ‘Ανω του 85 % στις κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται άνθρωποι που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες» δήλωσε από το EKAB, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέτρα στην κατεύθυνση «ανοικτή κοινωνία, και χωρίς τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε σε τρία στάδια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν:

  • σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ.

Θα έχουν πρόσβαση:

  • στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Σε όλους τους ανήλικους, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test να είναι απαραίτητο.

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος , τόνισε ότι από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Στις 13/12 όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση

Στο πλαίσιο της τρίτης δόσης όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη και άνω των 60 θα πρέπει να την έχουν κάνει για να λογίζονται εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών.

Στις 13/12 όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση. Αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία στην ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει στο σκέλος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την τρίτη δόση.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, και στην κάλυψη κενών και στην ενίσχυση προσωπικού και στη βοήθεια των ιδιωτικών κλινικών και το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Eπιβλήθηκαν πρόστιμα 2.000.000 σε 15 ημέρες

Με διαγράμματα ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, αναφέρθηκε στους αυστηρούς ελέγχους και στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα για τις εκκλησίες και «για μοντέλο Αυστρίας» ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι δεν έχουμε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Προφανώς οι έλεγχοι στις εκκλησίες συνεχίζονται, αλλά πρέπει και σε αυτούς τους χώρους να υπάρχει επιπλέον κίνητρο για τους ανεμβολίαστους, είπε ο υπουργός Υγείας.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένονται 10.000 χάπια κατά του κορονοϊού

Αυτό δήλωσε ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στις νέες θεραπείες για τις οποίες τόνισε ότι δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή. Είναι για ειδικές κατηγορίες δύσκολης ανοσοιολογικής κατάστασης και υπάρχει συντονισμός με την ΗΔΙΚΑ για να ανοίξει η συνταγογράφηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, αναφέρθηκε.

Back to top button