Κόσμος

Tζο Κάρρολ Ντέννισον: Η «Μις Αμερική» του 1942 που έγινε πρότυπο για τις νέες γυναίκες

Η Tζο Κάρρολ Ντέννισον (Jo-Carroll Dennison), ήταν η γηραιότερη εν ζωή «Μις Αμερική» και από τις πρώτες εστεμμένες σε διαγωνισμό ομορφιάς που αρνήθηκαν να φορέσουν μαγιό αμέσως μετά την ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το «Deadline», όπως δήλωσε ο γιος της πέθανε στο σπίτι της στην Καλιφόρνια.

«Την ευχαριστούμε για τη χρονιά που εκλέχτηκε και την προσφορά της. Θα μας λείψει πολύ», έγραψε ο Οργανισμός “ Μις Αμερική” σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Evan Mills – ο οποίος επιμελήθηκε την αυτοβιογραφία της το 2021 «Finding My Little Red Hat», η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο – δήλωσε στο CNN ότι η Nτέννισον αποτελεί «”πρότυπο” σε έναν κόσμο όπου πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να υποκύψουν αντί να εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν τη δική τους ηθική πυξίδα.»
Η Nτέννισον γεννήθηκε σε μια ανδρική φυλακή της Αριζόνα το 1923, σύμφωνα με τους New York Times. Όταν ήρθε η στιγμή να γεννηθεί, οι γονείς της ταξίδευαν στην Καλιφόρνια. Ο μόνος γιατρός που βρήκαν για να βοηθήσει στον τοκετό δούλευε σε μια τοπική φυλακή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ήλπιζε να γίνει γραμματέας όμως το 1942, όταν ήταν 18 ετών σε ένα δρόμο του Τέξας, την πλησίασε ένας τραπεζίτης και της ζήτησε να εκπροσωπήσει την τράπεζά του στον διαγωνισμό ομορφιάς της πόλης. Εκείνη συμφώνησε απρόθυμα. Κέρδισε και στην συνέχεια πήρε μέρος σε μια σειρά από διαγωνισμούς ομορφιάς που κορυφώθηκαν με τον διαγωνισμό «Μις Αμερική». Η ζωή της απογειώθηκε σε μια απροσδόκητη τροχιά.

Με αφορμή την 100 επέτειο της «Μις Αμερική» τον περασμένο μήνα, η Nτέννισον, αναλογίστηκε πόσο τυχερή ένιωθε που ήταν μέρος του διαγωνισμού. «Τώρα στο 98ο έτος της ζωής μου, οι οκτώ δεκαετίες που πέρασαν από τότε που κέρδισα τα καλλιστεία ήταν γεμάτες με συναρπαστικές εμπειρίες», είπε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα. «Κάθε φορά που συστήνομαι, όποιοι κι αν είναι, πάντα λένε: “ ‘Είναι μία πρώην Μις Αμερική”». Και συνεχίζει: «Τα καλλιστεία το 1942, είχαν να κάνουν κυρίως με την εμφάνιση. Ωστόσο, πιστεύω ότι είχα κερδίσει λόγω του τρόπου που ένιωθα και πρόβαλλα τον εαυτό μου».

Ακόμα τόνισε πόσο «ευχαριστημένη» ήταν όταν ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι καταργούσε το μέρος του διαγωνισμού με μαγιό το 2018. «Χαίρομαι που έζησα για να δω πως ο αγώνας των γυναικών κατά της ανισότητας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης έχει επιτέλους βγει στο προσκήνιο και ελπίζω ότι οι μελλοντικές “ Μις Αμερική” θα βοηθήσουν στην περαιτέρω πρόοδο της επούλωσης των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα μας. Όπως και το 1940 έτσι και τώρα η Μις Αμερική έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει αξίες που ενώνουν και θεραπεύουν. Άφησα τη σκυτάλη μου στις μελλοντικές εστεμμένες και εύχομαι να συνεχίσουν να είναι δύναμη για το καλό», είπε χαρακτηριστικά.

AΠΕ

Back to top button