ΚαστοριάΝεστόριοφωτορεπορτάζ

Μεγάλο οδοιπορικό του newsbomb.gr στον Γράμμο (φωτογραφίες – δηλώσεις)

Το newsbomb.gr έκανε οδοιπορικό εκεί, όπου αρχίζει η Ελλάδα μας και κατέγραψε την αγωνία των κατοίκων για την επόμενη ημέρα.
Ξεφυλλίσαμε από κοινού άλμπουμ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, «βουτηγμένες» στην ιστορία.
Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου
Οι κάτοικοι, παλιοί υλοτόμοι οι περισσότεροι, αγαπούν την φύση και ζουν κάθε μέρα, για να αντικρίζουν τον ήλιο, που στερεώνεται πάνω στις κορυφές των βουνών.
Βουνά, στα οποία έζησαν μεγάλες προσωπικότητες, βουνά όμως που γέμισαν και με αίμα Ελλήνων κατά τον εμφύλιο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πίσω από τα όμορφα δάση τους κρύβονται πολλές ιστορίες, καλές αλλά και κακές, το θέμα είναι ότι η απόσταση και η μη εύκολη πρόσβαση «σβήνει» τις μνήμες.
Στο οδοιπορικό μας βρεθήκαμε στο χωριό που έζησε και έδρασε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης. Στο Επταχώρι. Οι λιγοστοί κάτοικοι ακόμη τον τιμούν και μιλούν για τα κατορθώματα του.
Η Κυψέλη που… άδειασε
Ο Πέτρος Βάσσος κατάγεται από το χωριό Κυψέλη. Το χωριό του έσφυζε από ζωή, αλλά από την δεκαετία του 60 άρχιζε να αποδεκατίζεται λόγω του κύματος της μετανάστευσης. Ο ίδιος ακολούθησε το κύμα αλλά όχι για πολύ. Βρέθηκε στην Γερμανία αλλά γύρισε πίσω και ασχολήθηκε με την γούνα. Εκείνος ήταν από τους λίγους που γύρισαν στο νομό Καστοριάς, αλλά όχι στο χωριό. Η Κυψέλη άδειαζε, ερήμωνε και πλέον δεν μένει κανείς το χειμώνα, παρά μόνο μερικές ημέρες πηγαίνει ο ιδιοκτήτης καφενείου για να εξυπηρετεί τους κυνηγούς και αυτό μέχρι τον Ιανουάριο.
Τον κ. Πέτρο Βάσσο τον συναντήσαμε στο σπίτι του στο…
Συνέχεια στο Newsbomb.gr 

 

 

 

Back to top button