Ελλάδα

Ιωάννινα: Δώρισε το νεφρό του και χάρισε ζωή στην αδερφή του

Δώρο ζωής έκανε ένας 49χρονος άνδρας στην 51χρονη αδερφή του την π. Παρασκευή, 19/11, χαρίζοντάς της τον ένα νεφρό του.

Η 51χρονη έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Επρόκειτο για προγραμματισμένη επέμβαση από ζώντα δότη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού, με τη χρησιμοποίηση  μοσχεύματος που είχε ληφθεί την προηγούμενη, σε νεφροπαθή ασθενή (άνδρα ηλικίας 65 ετών) που ήταν εγγεγραμμένος στην εθνική λίστα αναμένοντας το πολύτιμο δώρο.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη18/11), στο Γ. Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», λήψη οργάνων (δύο νεφρικών μοσχευμάτων και δύο μοσχευμάτων κερατοειδούς), με τη συνεργασία στελεχών της Μονάδος Μεταμοσχεύσεων και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, από αποβιώσαντα δότη (γυναίκα 69 ετών).

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Οι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε άριστη κλινική κατάσταση και παράλληλα τα δύο νεφρικά μοσχεύματα εμφάνισαν άμεση και εξαιρετική λειτουργία.

Οι αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς θα πραγματοποιηθούν ο ένας σε ασθενή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και ο άλλος στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει, τόσο την συμπαράστασή της στους συγγενείς της αποβιώσασας δότριας για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, όσο και την ευγνωμοσύνη της για τη γενναιότητά τους να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων της. “Μια πράξη αληθινής κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς”, σημειώνει. Επίσης, εξαίρει το μεγαλείο ψυχής του ζώντα δότη “για την αλτρουιστική του πράξη έμπρακτης αγάπης”.

Τέλος, συγχαίρει τα στελέχη της Χειρουργικής, Νεφρολογικής και Νοσηλευτικής ομάδας της Μονάδος Μεταμόσχευσης του νοσοκομείου, όπως και αυτά του Αναισθησιολογικού και Οφθαλμολογικού τμήματος και του χειρουργείου και εύχεται η διπλή αυτή μεταμόσχευση να αυξήσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

ertnews.gr

Back to top button