Η Καστοριά μας στον αστερισμό του Covid

Οι μεταλλάξεις σε κάνουν πιο δυνατό! Παραδεκτό απ’ όλους αξίωμα, που έσπευσε ήδη να εκμεταλλευτεί ο ιός και να μας κάνει να τρέχουμε από πίσω του με τις σύριγγες στο χέρι…
Οι μεταλλάξεις, όμως, μπορεί να είναι και κάτι θετικό. Να σε κάνουν καλύτερο, πιο άμεσο, πιο προσιτό. Σ’ αυτή την δεύτερη κατηγορία είναι και η εφημερίδα μας, η Νέα Καστοριά, που μεταλλάσσεται από έντυπη σε ηλεκτρονική! Στο πρώτο αυτό κείμενο, λοιπόν, θα συμπεριλάβουμε την ειδησεογραφία των μηνών που πέρασαν κι εμείς ήμασταν στις προετοιμασίες. Να ένα ποτ-πουρί ειδήσεων:
Είμαστε στον Ιούλιο και βλέποντας τις φωτογραφίες από εκδηλώσεις, φιέστες και συναντήσεις, που σταματημό δεν είχαν, παρατηρούμε πως κανείς δεν φορούσε μάσκα προστασίας από τον convid! Ήταν που η Ματίνα Παγώνη έλειπε σε διακοπές και δεν μας τριβέλιζε το μυαλό καθημερινά; Ή από μόνοι μας υποθέσαμε πως ο ιός βρισκόταν σε παύση δραστηριοτήτων;
Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που είχαμε οργασμό δημοτικών εκδηλώσεων, με αστροβραδιές, μουσικές και κινηματογραφικές νυχτιές και λοιπές πράξεις του οργασμού που προαναφέραμε, όπως η γιορτή μελιού!
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις κι εμείς δεν θα διαψεύσουμε τον Ουμπέρτο Έκο που το είπε.
Στις φωτογραφίες των ειδήσεων του Σεπτεμβρίου αρχίζουμε να βλέπουμε μάσκες στα πρόσωπα των αυτοδιοικητικών πρωταγωνιστών. Μας επισκέφτηκαν υφυπουργοί, βουλευτές και πρόεδροι (ΕΛΓΑ). Και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα-Πουμπλής!
Θυμηθήκαμε και την Ελληνική Επανάσταση κι ανάλογη εκδήλωση έγινε στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (Τούρκοι που επέζησαν του ’21, άλλωστε, σκότωσαν τον Παύλο Μελά).
Στο μεταξύ, οι δήμοι δεν προλάβαιναν να κάνουν έργα. Οργασμός μετά σκαπτικής τσάπας και επισκευαστικών υλικών. Έγιναν διαγραμμίσεις δρόμων (Χιονάτο), καθαρισμός ρεμάτων (Οινόη), επισκευές υδροδότησης (Λιθιά). Τα χλοοκοπτικά των δήμων έδιναν τις τελευταίες μάχες με τα ατίθασα ξερόχορτα.
Α, είχαμε και την διαπλάτυνση του δρόμου Γράμμουστας-Αετομηλίτσας! Άσχετα αν δεν υπάρχουν εκεί αρκούδες να τον διαβούν, καθότι όλες μετακόμισαν στους μπαχτσέδες μας…
Φυσικά, τηρήθηκε απαρέγκλιτα και το αρχαίο “Συσκεπτόμεθα ίνα μη σκεπτόμεθα”! Έγιναν απανωτές συσκέψεις για την πορεία των έργων της Περιφέρειας, την πορεία της πανδημίας, τον συνεδριακό τουρισμό, με το ΤΕΕ/ΤΔΜ (η μετάφραση στο επόμενο φύλλο). Κανείς φορέας δεν έμεινε ασύσκεπτος. Οι κυλικειάρχες έτρεχαν από αίθουσα σε αίθουσα να μεταφέρουν καφέδες!
Τον Οκτώβριο είχαμε, επιτέλους, νέον μητροπολίτη (υπόψιν ειδικά των αμαρτωλών)! Ο Εδεσσαίος, με κεφαλονίτικο όνομα, Καλλίνικος Γεωργάτος είναι ο νέος μας πνευματικός πατέρας και όλοι του ευχόμαστε υγεία και αξιοσύνη! Είναι ένας δραστήριος άνθρωπος με πνευματική παραγωγή, αφού έχει γράψει βιβλία, άρθρα εκκλησιαστικού περιεχομένου, ακόμα και ανάλογα θεατρικά έργα! Φυσιογνωμικά έχει την όψη καλοσυνάτου αγίου και είναι πολύ καλό αυτό για όλους. Να μας νουθετεί, λοιπόν (και να φέρει πίσω τον Αμβρόσιο. Χωρίς τον Λύκο που τον συνοδεύει. Καθότι ο Χριστιανισμός είναι συγχώρεση)…
Τον Οκτώβριο άρχισε πάλι (το “πάλι” είναι ήδη είκοσι ετών) η φιλολογία για το τραίνο στην Καστοριά. Το θέμα του τραίνου παίζει στις πολιτικές ατζέντες το ένα-δύο με το άλλο θέμα, τη σήραγγα την Κλεισούρας. Τελικά, ας αρκεστούμε στο ηλεκτρικό τραινάκι που θα φέρει για τις γιορτές ο δήμαρχος.
Κατά τις Εθνικές Επετείους είχαμε μια συρρικνωμένη παρέλαση την 28η Οκτωβρίου και μια απούσα την 11η Νοεμβρίου. Μάθαμε, όμως, πως αναβιώνει ο θεσμός των προσκόπων. Κι έτσι, εκεί στο “Τσαρδάκι” θα βλέπουμε να μαζεύονται οι αλεπούδες που συναντάμε εδώ κι εκεί, τα αγριογούρουνα που είδαμε στην παραλιακή, τα αρκουδάκια της “Πέτρας” και τα λυκόπουλα των προσκόπων. Επιστροφή στη φύση!
Ο Οκτώβριος τελείωσε με διάρρηξη σε επιχείρηση γουναρικών. Κάποιος ανάλγητος θα μπορούσε να σχολιάσει πως οι διαρρήξεις κρύβουν και μια αισιοδοξία: Υπάρχει υλικό να κλαπεί, αδερφέ.
Κι έτσι φτάσαμε στο Νοέμβριο. Ανήσυχοι και μασκοφορεμένοι! Οι αισιόδοξοι λένε πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που μπορεί για να μας κρατήσει υγιείς. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται πως αυτό είναι αλήθεια…
Δημήτρης Ιωαννίδης
(για την εφημερίδα Νέα Καστοριά)