Ελλάδα

«Λέξεις μαχαίρια»: Γιατί η έμφυλη βία δεν πρέπει να είναι αποδεκτή – Η καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται σήμερα, 25 Νοεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, γυναικείες οργανώσεις και επίσημοι φορείς επικοινωνούν το μήνυμα κατά της έμφυλης βίας.


Σε μια χρονιά που οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν παγκοσμίως και δυστυχώς και η χώρα μας μετρά σχεδόν ένα θύμα κάθε μήνα, το μήνυμα με τίτλο «Λέξεις μαχαίρια» της νέας ενημερωτικής καμπάνιας της Γενικής Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Τι γίνεται όταν οι λέξεις γίνονται μαχαιριές

Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές».

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το video της καμπάνιας, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Ισότητας, προτρέπει να «ακούσουν τις πράξεις και όχι τα λόγια του», ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν τώρα, να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες – θύματα βίας και να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

Καταγγελίες στην γραμμή SOS 15900

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, δωρεάν, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση», είχε δηλώσει σχετικά στην παρουσίαση του ενημερωτικού βίντεο η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή | ΕΡΤ, ertnews.gr

Back to top button