Η κρίση στην Τουρκία κυριαρχεί πλέον στην καθημερινή ζωή των Τούρκων πολιτών. Ο κόσμος σπεύδει να μετατρέψει σε δολάρια ό,τι απόθεμα έχει σε τουρκικές λίρες. Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι που πωλούν προϊόντα εισαγωγής κρατάνε τα εμπορεύματά τους στην αποθήκη καθώς δεν ξέρουν πού θα φτάσει η υποτίμηση της λίρας. Οι αυξήσεις είναι καθημερινές. Ο σημερινός αντικυβερνητικός Τύπος κάνει ανοικτά τον παραλληλισμό με το οικονομικό κράχ του 2001 στην Τουρκία και προειδοποιεί για παρατεταμένη κρίση.
Ο φόβος για το αύριο και η οργή για την κυβέρνηση οδήγησε ομάδες πολιτών στους δρόμους. Στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον σε 5 περιοχές σημειώθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία σε πολλές περιπτώσεις και προχώρησε σε συλλήψεις. Στην περιοχή Καντικιόι, όπου υπήρξε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση, η αστυνομία χρησιμοποίησε βία και πεπιεσμένο νερό κατά των διαδηλωτών αλλά και κατά δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα επεισόδια. Ο σύλλογος Προοδευτικών Δικηγόρων ανακοίνωσε ότι έχουν οδηγηθεί στην αστυνομία 55 άτομα μόνο από την περιοχή του Καντικιόι.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι ανισορροπίες στην αγορά και τη ζήτηση εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο και οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αγαθών». Για δεύτερη φορά δημοσκόπηση έδειξε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης να προηγείται με 40%.
«Δε θα δείξουμε κανένα έλεος στους κερδοσκόπους που χρησιμοποιούν την άνοδο της ισοτιμίας ως δικαιολογία και αυξάνουν τις τιμές χωρίς καμία λογική εξήγηση. Θα τους συντρίψουμε», είπε ανένδοτος ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η θεωρία του Ερντογάν ότι η κατάρρευση της λίρας δεν δικαιολογεί αύξηση των τιμών, αλλά και ότι η μείωση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει το νόμισμα συναντά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και μέρος του Τύπου που ασκεί κριτική στον Πρόεδρο για τις εμμονές του που σπρώχνουν στη φτώχεια όλο και περισσότερους πολίτες.
Ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 20% από την αρχή του χρόνου, ο κατώτατος μισθός έχει βυθιστεί στα 199 ευρώ και τα καταστήματα τροφίμων βάζουν πλαφόν σε βασικά είδη όπως το λάδι, η ζάχαρη, το τσάι και ο καφές.
Όμως, οι ανορθόδοξες μέθοδοι του Τούρκου Προέδρου για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στέλνουν καθημερινά τη λίρα σε νέα χαμηλά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σχηματίζουν από χθες το βράδυ ουρές σε βενζινάδικα υπό το φόβο νέων αυξήσεων.
Σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε ως σωτήρα τον Σεΐχη του Αμπού Ντάμπι για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από το 2012.
Οι δύο χώρες μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία για επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που θα μπορούσε να σώσει την παραπαίουσα οικονομία όπως το αέριο που ανακάλυψε ο Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή: ΕΡΤ, ertnews.gr