Δ. Κοζατσάνη: «Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί – Νοσηλεύονται 14 με 15 άτομα – Τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτελούνται» (βίντεο)

Η ανά 15ήμερο περιήγηση της ΕΡΤ3 στην ελληνική περιφέρεια έφτασε σήμερα στην Καστοριά, από όπου ο Νίκος Πιτσιακίδης μεταφέρει τις εικόνες μιας πόλεως μοναδικού κάλους, καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της.

Μια περιοχή όπου εκδηλώθηκε αρχικά η πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020, έχει αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση των περιστατικών και όπως αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη ο βαθμός εμβολιασμού είναι αρκετά ικανοποιητικός στο 55%, ενώ βαίνει ικανοποιητικά και η τρίτη δόση. Το πιο σημαντικό επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης, είναι η τήρηση των μέτρων της καραντίνας. «Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα 40, αλλά δεν χρειάζονται νοσηλεία, οπότε δεν πιέζεται το Σύστημα Υγείας και τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτελούνται».

Με τρεις δήμους, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, η Π.Ε. έχει πλούσιο υπόβαθρο ανάπτυξης. Τουρισμός, γούνα, όσπρια-μήλα αποτελούν το τρίπτυχο, με το οποίο είναι γνωστή στο Πανελλήνιο.

Επιπλέον διαθέτει τους ορεινούς όγκους Γράμμου και Βιτσίου, όπου καταγράφεται μεγάλη βιοποικιλότητα πανίδας και χλωρίδας, με παραδοσιακούς οικισμούς, ποτάμια, λίμνες, φαράγγια και πυκνά δάση. Είναι ένας μοναδικός πόλος τουρισμού, καθώς και του λεγόμενου εναλλακτικού.

Με στόχο να αυξηθεί η προσέλκυση τουριστών, όπως τονίζει η κ. Κοζατσάνη, η περιφέρεια πραγματοποιεί μεγάλα έργα οδοποιίας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή προσέγγιση των επισκεπτών.

Ένα σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης αφορά τον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης. Η Καστοριά υπαγόμενη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει τεθεί σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης, και σκοπεύει να μετατραπεί στην πρώτη πράσινη περιφέρεια της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Κοζατσάνη, έχει ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, μεταξύ των οποίων το νοσοκομείο και τα σχολεία της πόλεως.

Αναφορικά με τους επαγγελματίες της γούνας στον νομό, η αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να ανθίσει εκ νέου ο κλάδος της γουνοποιίας, που δέχθηκε πλήγμα λόγω της πανδημίας.