Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, έχουν εξαχθεί κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα (του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου)

Παρακολούθησα τις τοποθετήσεις των Δημάρχων του νομού μας και θα μείνω μόνο σε αυτές .
Κατ’ αρχήν να κάνουμε την εξής παραδοχή: Κατά τη διάρκεια θητείας Υπουργών, ενίοτε και Πρωθυπουργών εφαρμόζεται η παλιά κλασική συνταγή περιοδειών ανά την Ελλάδα για την άμεση επικοινωνία με τους τοπικούς εκπροσώπους και φορείς . Ο σκοπός διττός . Να πληροφορηθούν από πρώτο «χέρι» για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών , αλλά από την άλλη να δημιουργήσουν στους πολίτες και ποσό μάλλον στους εκπροσώπους συναισθήματα έντονης υποχρέωσης , με απώτερο σκοπό των προσεταιρισμό τους στο πολιτικό γίγνεσθαι .
Η μέθοδος αυτήν των πολιτικών της Κεντρικής εξουσίας κρατάει από πολύ παλιά και ως ένα βαθμό αποδίδει και στα δυο επίπεδα .
Παρά ταύτα όμως, όταν οι πολιτικοί κατά την περίοδο της επίσκεψης τους γίνονται κοινωνοί προβλημάτων που χρονίζουν εδώ και πολλά χρόνια , προβλημάτων που δεν μπόρεσαν να επιλυθούν, τότε τα πράγματα επιδέχονται άλλη ανάγνωση και άλλη ερμηνεία .
Όταν πρωτογενώς θέτονται προβλήματα ( δηλαδή για πρώτη φορά ) στους πολιτικούς κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους , τότε έχει καλώς , έχουν βάλει τον σπόρο για την μελλοντική επίλυση τους .
Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τις τοποθετήσεις των τριών Δημάρχων του Νόμου μας. Πριν όμως , πραγματικά θα πρέπει να εξάρουμε την μεθοδολογία του Πρωθυπουργού ο οποίος με απόλυτη υπομονή πολλών ωρών άκουσε όλους τους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας . Ήταν πραγματικά μια τελείως διαφορετική επικοινωνία σε επίπεδο Πρωθυπουργού με την τοπική αυτοδιοίκηση .
Οι Δήμαρχοι μας εξήραν την υπομονή του , αλλά ταυτόχρονα και την αποτελεσματική του πολιτική , δυναμική και αποφασιστικότητα όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την υπόσχεση επίλυσης προβλημάτων .
Οι Δήμαρχοι μας απέσπασαν από τους πολίτες του Νόμου μας πολλά like και σε ορισμένες περιπτώσεις και διθυραμβικά κείμενα του τύπου “τον έσφαξαν με το βαμβάκι» ,που αποσκοπούσαν βέβαια αλλού.
Και οι τρεις Δήμαρχοι ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι στα μικρά και λίγο μεγάλα έργα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τα υπουργεία και τα έργα ανά δήμο υλοποιούνται . Και οι τρεις όμως αναφέρθηκαν και σε έργα τα οποία εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζουν τρομερή καθυστέρηση όπως για παράδειγμα το φράγμα του Νεστορίου , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού «ήμουν νιος και γέρασα».
Τα μεγάλα έργα τα οποία καρκινοβατούν και τα οποία σαφώς είναι πιο σύνθετα , δεν αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο στον οποίο βρίσκονται , αφορούν στον σύνολο ολόκληρο τον Νόμο διότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα , δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας , συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος και κατ επέκταση την ποιότητα ζωής των πολιτών .
Αναφέρθηκαν στη επικείμενη και υποτιθέμενη μείωση πληθυσμού του Νομού, (εν αναμονή της απογραφής) ελλείψει μεγάλων επενδύσεων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη συρρίκνωση του κλάδου της γουνοποιίας ο οποίος άλλοτε αποτελούσε τον κύριο πυλώνα οικονομικής ευμάρειας των πολιτών του Νομού Καστοριάς .
Αναφέρθηκαν στην πράσινη ανάπτυξη και τα προβλήματα που αυτήν έχει σε σχέση με την ΔΕΔΔΗΕ , στο αρδευτικό του Γερμα το οποίο και αυτό καρκινοβατεί εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν αναφέρθηκαν όμως σε όλα τα αλλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η ομιλία όμως των Δημάρχων μπροστά στον Πρωθυπουργό έμοιαζε περισσότερο παρακαλεστική παρά διεκδικητική . Έμοιαζε με ανθρώπους που έχουν υποστεί πολιτικό bullying και προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο ή να καταγγείλουν στον Πρωθυπουργό αυτά που δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη τόσα χρόνια . Δηλαδή αν τώρα με παρέμβαση του Πρωθυπουργού δούμε σε λίγο καιρό να έχουμε εξέλιξη σε αυτά , τα επόμενα επενδυτικά σχέδια της τοπική μας κοινωνίας θα υλοποιηθούν μετά από δέκα πέντε ή είκοσι χρόνια σε μια επικείμενη επίσκεψη ενός άλλου Πρωθυπουργού και κάποιων άλλων Δημάρχων;
Για τα μεγάλα έργα του Νόμου μας την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε διοικούντες , Δήμαρχοι , Αντιπεριφεριαρχες και Βουλευτές .
Δεν υπάρχει καμμία απολύτως δικαιολογία ότι φταίνε οι άλλοι , στελέχη υπουργείων , υπουργοί κτλ. Όταν μια τοπική κοινωνία ωριμάσει στην σκέψη της την αναγκαιότητα εκτέλεσης μεγάλων επενδυτικών παραγωγικών έργων , κανένας κυβερνητικός παράγοντας και κανένας άλλος δεν μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια της τοπικής κοινωνίας .
Το φρένο το βάζουν οι ίδιοι διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιποί άρχοντες, για τον λόγο ότι δεν επιμένουν , ασχολούνται κάθε φορά αποσπασματικά , χάνουν τον χρόνο τους σε προβλήματα της καθημερινότητας και δεν δημιουργούν κοινό μέτωπο όλοι μαζί .
Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο τρεις Δήμαρχοι μαζί , αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτές και Περιφερειάρχης να δημιουργήσουν όλοι μαζί κοινό μέτωπο και να διεκδικήσουν . Εδώ και πολύ καιρό θα έπρεπε να είχαν συναντήσει τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και όχι στην Κοζάνη που αν δεν ερχόταν δεν θα τον έβλεπαν ποτέ !
Αν δεν μπορούν οι εκπρόσωποι ενός ολοκλήρου Νόμου να καταφέρουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς είμαστε άξιοι της μοίρας μας !
Σκοπός του κειμένου μου δεν είναι να μειώσω την αποτελεσματικότητα των Δημάρχων μας , ίσα ίσα πιστεύω ότι και οι τρεις τους είναι αξιόλογοι , αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στα όρια όμως των Δήμων τους !
Συμπέρασμα : Αν δεν δημιουργήσουν κοινό μέτωπο , με πείσμα , υπομονή , τεκμηρίωση και συνεχόμενες συλλογικές πιέσεις προς την κεντρική (εκάστοτε κυβέρνηση) για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια του Νόμου μας , φοβάμαι πολύ ότι δύσκολα θα δούμε να υλοποιούνται αυτά !
Κύριοι Δήμαρχοι και λοιποί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εσείς έχετε το μαχαίρι , εσείς έχετε και το πεπόνι…

Back to top button