ευρωπη

Επί ποδός για φρένο στην εξάπλωση της “Όμικρον” – Προς έκτακτη σύνοδο η ΕΕ

Ένα βήμα μπροστά φαίνεται πως βρίσκεται η μετάλλαξη Όμικρον καθώς ο εντοπισμός στη Σκωτία των 6 “ορφανών” κρουσμάτων, χωρίς κανένα συσχετισμό με ταξίδι στη νότια Αφρική, δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι η διασπορά είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την τοποθέτησή της στην έκτακτη διάσκεψη των Υπουργών Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7) τόνισε την ανάγκη για γρήγορη δράση έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου στελέχους, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί για τον “πολύ υψηλό κίνδυνο” και την πιθανότητα να μεταδοθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη, αλλά και να υπενθυμίζει πως ο εμβολιασμός αποτελεί την κοινή μας άμυνα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή για ένα σχέδιο δράσης έναντι της νέας παραλλαγής, με τις χώρες τις ΕΕ να βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με κύματα έξαρσης του κορονοϊού.

Και οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Δεκέμβριο έχοντας συμφωνήσει στο ότι έχουν να κάνουν “με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση”.

Πού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής η νέα παραλλαγή

Αυστρία: 1 κρούσμα
Βέλγιο: 1 κρούσμα
Τσεχία: 1 κρούσμα
Δανία: 2 κρούσματα
Γερμανία: 3 κρούσματα
Ιταλία: 1 κρούσμα
Ολλανδία: 13 κρούσματα
Πορτογαλία: 13 κρούσματα
Ισπανία: 1 κρούσμα
Ηνωμένο Βασίλειο: 9 κρούσματα
Ισραήλ: 1 περίπτωση
Νότια Αφρική: 77 κρούσματα
Μποτσουάνα: 19 κρούσματα
Χονγκ Κονγκ: 3 κρούσματα
Καναδάς: 3 κρούσματα
Αυστραλία: 2 κρούσματα

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ήδη απαγορεύουν τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες, εν μέσω φόβων για τις συνέπειες της Όμικρον στη δημόσια υγεία, αλλά και τις επιπτώσεις στο άνοιγμα των οικονομιών.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται εντατικά για να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη που μέχρι στιγμής δεν ευθύνεται για θανάτους, ωστόσο εγκυμονεί ανησυχία για την πίεση που μπορεί να φέρει στα εθνικά συστήματα υγείας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις λοιμώξεις στη νότια Αφρική τα συμπτώματα που φαίνεται να προκαλεί είναι ήπια, με έντονη κόπωση, ταχυπαλμίες και μυαλγίες, χωρίς εμφάνιση ανοσμίας, όμως το γεγονός ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι σε μεγάλο βαθμό νεαρής ηλικίας δεν προσφέρει πλήρη εικόνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζεται ένα διάστημα δύο εβδομάδων μέχρι να έχουν στη διάθεσή τους οριστικά στοιχεία, εντούτοις σημειώνουν ότι έχοντας υπόψη τα δεδομένα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αναμένεται ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να προσφέρει αρκετά υψηλή αποτελεσματικότητα στην αποτροπή της νοσηλείας και της σοβαρής Covid19.

Κατά τις συζητήσεις έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ενισχυτική δόση. Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώνει το μεσοδιάστημα για αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες στους 3 μήνες. Το Βέλγιο προβλέπει ενισχυτική δόση μετά το Johnson&Johnson στους 2 μήνες, το AstraZeneca στους 4 μήνες, και Pfizer/Moderna στους 6 μήνες

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών, υπομονή και ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έως ότου οι επιστήμονες αποκρυπτογραφήσουν τα νέα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον. Στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους και στην ελληνική επικράτεια.

386.692 πολίτες άνω των 12 ετών έκλεισαν ραντεβού ή έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα σε 16 ημέρες το Νοέμβριο. Το ποσοστό από το 71% ανέβηκε στο 75%.

Τα ραντεβού με το εμβόλιο αυξήθηκαν και τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 το Σεπτέμβριο έφτασαν τα 2.300 τώρα, ενώ αναμένεται να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

ertnews.gr

Back to top button