Καστοριά

Ο άγιος Νικόλαος και η Καστοριά (φωτογραφίες)

Στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 13 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί του Αγίου Νικολάου

Λόγω της γεωγραφικής της θέση στο μέσον της λίμνης, πολλοί κάτοικοι της Καστοριάς, από την πανάρχαια εποχή και μέχρι την δεκαετία του 1950 περίπου, ναυπηγούσαν ή αγό­ραζαν «καράβι» (είδος λέμβου) και ασχολούνταν κατ’ επάγγελμα ή ερασιτεχνικά με την αλιεία. Την ίδια χρονική περίοδο, όλοι οι ιδιοκτήτες των παρόχθιων οικιών διαμόρφωναν μπροστά από αυτές τις λεγόμενες «αβγατές» (διαδρόμους) και κατασκεύαζαν τα «γιοφύρια» (αποβάθρες), απ’ όπου προμηθεύονταν σχεδόν καθημερινά τ’ απαραίτητα λιμνόψαρα.

Ναός Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, 12ος αιών.

Στις ημέρες μας, οι επαγγελματίες αλιείς της Καστοριάς είναι λίγοι, υπάρχουν όμως αρκετοί Καστοριανοί που είναι ερασιτέχνες ψαράδες και άλλοι που κατέχουν ή οδηγούν λέμβο για λόγους αναψυχής και άθλησης. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται και πολλοί άλκιμοι νέοι (παίδες, έφηβοι, άνδρες), οι οποίοι ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό (κωπηλασία, λεμβοδρομία, λιμναίο σκι, κ.ά.). Έχοντας υπ’ όψη όλα τα προαναφερόμενα, κατανοούμε απόλυτα γιατί οι Καστοριανοί αγαπούσαν και αγαπούν υπερβολικά το υδάτινο στοιχείο που περιβάλλει την πόλη τους, και καταλαβαίνουμε καλά γιατί τιμούσαν και τι­μούν ιδιαίτερα τον κατ’ εξοχήν Άγιο αυτού του στοιχείου, τον θαυματουργό Ιεράρχη Νι­κόλαο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 13 (!) βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί του Αγίου Νικολάου, και στην περιφέρειά της βρίσκονται οι ιερές μονές του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου και του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς.

Ναός Αγίου Νικολάου, συνοικίας Απόζαρι.
Το μοναστήρι Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου.
Ο παραλίμνιος Άι- Νικόλας των Ψαράδων.

fos-kastoria.blogspot.com

 

 

Back to top button