Κόσμος

Ν. Αφρική: Τα πρώτα νοσοκομειακά στοιχεία για την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Μειωμένα εμφανίζονται τα περιστατικά βαριάς νόσησης από κορονοϊό στο τελευταίο κύμα της πανδημίας που σχετίζεται με την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τα πρώτα νοσοκομειακά δεδομένα στη Νότια Αφρική.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το τελευταίο κύμα της νόσου νόσησαν βαριά, ενώ στα δύο προηγούμενα κύματα της Covid-19 είχαν νοσήσει βαριά τα 2/3 των εισαχθέντων σε νοσοκομεία.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Τσουάνε, της μητροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου εκδηλώθηκε η πρώτη ύποπτη εστία της παραλλαγής Όμικρον, με 1.633 εισαγωγές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στο διάστημα από 14 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου.

Από τις εισαγωγές αυτές στα νοσοκομεία, το 31% αφορούσε ασθενείς με βαριά νόσηση, που χρειάστηκαν οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής, έναντι 66% των ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας και 67% που είχαν νοσήσει βαριά στις πρώτες εβδομάδες του πρώτου κύματος.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έκρουσαν πρώτοι τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Όμικρον στα τέλη Νοεμβρίου όταν παρατήρησαν ότι είχε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, ειδικά στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Έκτοτε, προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσον οι μεταλλάξεις αυτές καθιστούν την Όμικρον πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη και εάν παρέχουν προστασία τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ή η προηγηθείσα νόσηση.

Tο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών εφιστά την προσοχή ότι η μελέτη έχει ορισμένους εγγενείς περιορισμούς, καθώς δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση και οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης μπορεί να αυξηθούν όσο το τέταρτο κύμα προχωρά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, ενώ τα συμπτώματά της ενδέχεται να είναι ηπιότερα, με χαμηλότερα επίπεδα εισαγωγών σε νοσοκομεία, ειδικότερα για τους εμβολιασμένους ασθενείς.

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε 20.000 νέα κρούσματα της Covid-19 την Τετάρτη, αριθμό ρεκόρ από τότε που ανιχνεύθηκε η Όμικρον, ενώ 36 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου μέσα σε ένα 24ωρο.

ertnews.gr

Back to top button