ΑγροτικάΚαστοριάΝεστόριο

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών για τη συνάντηση με Κοζατσάνη και Μάνο

Υποδέχθηκα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη νέα χωρική Αντιπεριφερειάρχη Καστοριας κα Δεσποινα κ. Κοζατσάνη και τον παλιό μου φίλο Αντιπεριφερειάρχη κ Θωμά Μάνο.
Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε παρενέβη διαδικτυακά και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ Γιώργος Κασαπίδης για θέματα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
Συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των επικείμενων προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Καστοριάς, από τη μη λειτουργία και την παύση εργασιών στο Φράγμα Νεστορίου, όπως όσπρια κυρίως φασόλια, δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα και Κάστανα Καστοριάς, πατάτες Καστοριάς, σιτηρά , καλαμπόκι, αμπέλια, και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τυροκομίας.
ΘΕΜΑ της σύσκεψης ήταν η επανεκκίνηση του ανωτέρω έργου και η ένταξη νέων δημοσίων έργων αγροτικών υποδομών ώστε να μπορέσει να προγραμματισθεί η έναρξη της υλοποίησης τους με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και χρηματοδότηση από το Μεσοπρόθεσμο ΠΑΑ 2021-2022 σε συνδυασμό και επικουρικά με το Προγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η Καστοριά που πλήττεται έντονα από την κρίση στη γούνα, πρέπει να στραφεί προς τον αγροτικό τομέα αφού είναι ένα από τα πιο πλούσια σε υδατικό δυναμικό διαμέρισμα της χώρας. Ταυτόχρονα είναι τυχερό, αφού έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται μία σειρά μεγάλων έργων, για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε σύγχρονα και καινοτόμα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα. Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.
Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα έργα, κυρίως νέα δημόσια έργα Αγροτικής Οδοποιίας με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης μεσαία έως 2,2 εκατ. € εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
Δημήτρης Παπαγιαννίδης

Back to top button