ΑγροτικάΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Βουλή: “Το ανεπαρκές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ οδηγεί τους Έλληνες αγρότες σε αδιέξοδο.”

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εν όψει της κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επειδή ορισμένοι και ορισμένες στη Ν.Δ., νομίζουν ότι ανακάλυψαν την Αμερική, οφείλω, για την αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί πριν από λίγο ακούστηκε, ότι η Ν.Δ., για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, φέρνει το μέτρο για τα αντιχαλαζικά, να θυμίσω, ότι το μέτρο αυτό, συγκεκριμένα το υπομέτρο 5.1. του μέτρου 5, προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ήταν ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Είπε πριν, ο κ. Σταμενίτης, ότι είναι η δεύτερη φορά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συζητάμε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Είναι η τρίτη φορά, ξέχασε τον Νοέμβριο του 2020. 17 Νοεμβρίου του 2020, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, συζητήθηκε η Κύρωση Σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την κατάρτιση, την υποστηρικτική και συμβουλευτική βοήθεια, για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Πέραν του ότι εκείνη η συνεδρίαση, ήταν μία ομολογία ότι η Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα το προεκλογικό, όταν έλεγε ότι είναι έτοιμη για την κατάθεση στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, έλεγε ψέματα, πέρα από αυτό, αναθέσατε στην Παγκόσμια Τράπεζα, με το ποσό του 1 εκατομμυρίου, να συντάξει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Θέλω να ρωτήσω, γιατί πέρα από το έλλειμμα της πολιτικής κατεύθυνσης υπάρχει και έλλειμμα πληροφόρησης, τι έγινε με εκείνο το πόρισμα, εάν το έχετε παραλάβει, εάν το έχετε πληρώσει, γιατί μιλάμε για 1 εκατομμύριο ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο, εάν το έχετε δημοσιοποιήσει, εάν το έχετε αξιοποιήσει, αν το έχετε συμπεριλάβει στο σχέδιο που παρουσιάζετε σήμερα. Εκτός αν εμείς έχουμε άγνοια και δεν έχουμε πληροφόρηση γιατί μας το κρύβετε. Θα το παραλάβετε κατόπιν εορτής, αφού καταθέσετε το Στρατηγικό Σχέδιο, ή δεν θα το παραλάβετε καθόλου;

Σπήλιος Λιβανός: Επειδή είναι ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, αν θέλετε, δεν αφορούν στη σημερινή συζήτηση, κάντε μια ερώτηση στη Βουλή, για να σας πούμε για την πρόταση.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Όχι, κύριε Υπουργέ, το αν θα χρησιμοποιήσω τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα το κρίνω εγώ.

Σπήλιος Λιβανός: Καλά, όπως νομίζετε, εδώ μιλάμε για την ΚΑΠ που αφορά στα επόμενα 10 χρόνια και εσείς θέλετε να μας πείτε για την Wells Bank. Η συνάδελφός σας έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όχι εμείς, εμείς εδώ είμαστε.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Σας παρακαλώ, εάν μου επιτρέπετε, έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε εάν έχετε παραλάβει αυτόν τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό που ανέθεσε η Κυβέρνησή σας στην Παγκόσμια Τράπεζα και αν έχετε την πρόθεση να μας το δημοσιοποιήσετε. Δεν ρωτάω κάτι παράλογο. Εάν δεν απαντήσετε θα δούμε με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πώς θα το δούμε.

Σπήλιος Λιβανός: Όχι δα, λέω, αν σας ενδιαφέρει η ΚΑΠ.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Συζητάμε, λοιπόν, σήμερα, αν μου επιτρέπετε, αυτό ακριβώς, για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε μια εποχή ιδιαίτερων προκλήσεων, τόσο με την πανδημία, όσο και με την κλιματική αλλαγή. Από την μια ο COVID έχει αναδείξει τη σημασία της ασφαλούς διατροφής, καθώς πάρα πολλοί επιστήμονες λένε, ότι αυτό ξεκίνησε από την αγορά της Γιουχάν, άρα, συνδέεται με το σύστημα της διατροφής και από την άλλη, με την κλιματική αλλαγή, αναδείχθηκε, ότι θα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα μέτρα για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να υπάρχει επάρκεια προϊόντων, καθώς η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στη κορυφή των ανθρώπινων αναγκών και δεν θα πάψει να υπάρχει ποτέ.

Υπό αυτό, λοιπόν, το πρίσμα, της ασφάλειας των προϊόντων και της επάρκειάς τους από την άλλη, γίνεται η συζήτηση στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου της κοινής αγροτικής πολιτικής, όπου η δική μας χώρα οφείλει να παρουσιάσει συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τα μειονεκτήματά της, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ώστε να μπορέσει να δώσει και μία προοπτική για το μέλλον.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν αυτό το σχέδιο που παρουσιάζετε σήμερα, είναι ολοκληρωμένο, είναι οραματικό, δίνει μια προοπτική και αν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγροτική παραγωγή να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Στηρίζει το σχέδιο αυτό τον αγροτικό κόσμο και την αξιοπρεπή του διαβίωση;

Η μέχρι τώρα συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι, μπορεί να έχει κάποια θετικά στοιχεία, έχει όμως σε πάρα πολλά ζητήματα έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις για την επόμενη μέρα. Απαιτείται, κατά τη γνώμη μου, σαφής προγραμματισμός, εξειδίκευση ρεαλιστικών παρεμβάσεων στην πολιτική πράξη και όχι στην πολιτική επικοινωνία. Για παράδειγμα, θέλω να τονίσω – και αν έχετε τη διάθεση στη δευτερολογία σας να μου πείτε – την αξιολογική κρίση, γιατί υπήρξε ελλιπής τεκμηρίωση, για την εφαρμογή των τριών αγρονομικών περιφερειών και από εδώ και πέρα.

Το δεύτερο. Απουσιάζει η τόλμη για τα ιστορικά δικαιώματα, τα οποία μετακυλίονται στο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με την έλλειψη διαμόρφωσης για τη δυνατότητα μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων που θα έχει η κατάργησή τους.

Απουσιάζει η επαρκής αιτιολόγηση για την αναδιανεμητική ενίσχυση, για τα όρια των επιχειρήσεων που θα την παίρνουν. Προφανώς, από αυτά που είπε ο Υπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, προέρχονται από την διεύρυνση των μέσων όρων της χώρας. Λήφθηκε, όμως, υπόψη ο μέσος όρος άλλων κρατών μελών, ώστε οι δικές μας γεωργικές επιχειρήσεις να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες;

Στις συνδεδεμένες παραμένουν και οι 19. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην καταλαβαίνω το λόγο, για τον οποίο θα πρέπει να σας συγχαρούμε για αυτό. Να σας συγχαρούμε επειδή υπήρχε η φημολογία ότι θα γίνουν 8 και δώσατε τη μάχη απέναντι σε μια φημολογία και τις διατηρήσατε 19;

Λείπει σαφής αναλυτικός σχεδιασμός για τα οικοσχήματα, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι που θα απορροφηθούν να ωφελήσουν τους αγρότες και το περιβάλλον. Είπε ο κ. Μπαγινέτας για νιτρορύπανση, βιολογική ευζωία των ζώων και δασώσεις. Σωστά, αλλά τι καινούργιο κομίζουν αυτά από τα ήδη υπάρχοντα, όταν η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλει περαιτέρω εξειδίκευση για την πράσινη οικονομία;

Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε -εάν έχετε τη διάθεση- πιο αναλυτικά για ποιες τεχνικές αναφέρεστε για τις δεσμεύσεις του άνθρακα και αν έχετε ποσοτικοποιήσει ποιες καλλιέργειες προκρίνονται σε αυτά τα μέτρα των οικοσχημάτων.

Τέλος, επιτρέψτε μου, απουσιάζει η ειλικρίνεια από αυτήν την Κυβέρνηση. Είπατε σε όλους τους τόνους ότι θέλετε η πρωτογενής παραγωγή να συνδεθεί με τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό, όμως, ξέρετε δεν μπορεί να είναι στο επίπεδο των ευχολογίων, αλλά στο επίπεδο της πράξεως. Για ποια σύνδεση, λοιπόν, της παραγωγής με την έρευνα των πανεπιστημίων μιλάτε, όταν η δική σας Κυβέρνηση από τις Γεωπονικές Σχολές, με την ειδική βάση εισαγωγής φέτος, απέκλεισε πάνω από 2.200 πρωτοετείς;  Από τους 2.500 πρωτοετείς στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια πέρασαν οι 300. Χαρακτηριστικό παράδειγμα;  28 από τους 60 στην Αγροτική Οικονομία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, 24 από τους 196 στην Αγροτική Βιοτεχνολογία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, 17 από τους 180 στη Γεωπονία των Ιωαννίνων, 12 από τους 299 στη Γεωπονία της Φλώρινας, 3 από τους 233 στη Φυτική Παραγωγή στο Μεσολόγγι και ούτω καθεξής.

Αυτό, λοιπόν, που θέλω, εν κατακλείδι, να πω είναι ότι πέρα από τα ευχολόγια, από τα ωραία λόγια, θα πρέπει πραγματικά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο να ενισχυθεί ο τρόπος της αγροτικής παραγωγής, ο τρόπος της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων, προς όφελος παραγωγών, καταναλωτών και περιβάλλοντος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται με προσχηματικό διάλογο.

Δεν είναι μια κριτική από την πλευρά μου, αυτή, προς την Κυβέρνηση αλλά είναι ένα καμπανάκι για να τονίσω την αναγκαιότητα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί η νέα ΚΑΠ θα καθορίσει το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής και τη δυνατότητα βιωσιμότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου της χώρας. Σας ευχαριστώ».

 

 

 

Back to top button