Κόσμος

Ρωσία σε Ουκρανία: Θα καταστείλουμε κάθε πρόκληση

Η Ρωσία, σε μια νέα κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής προς το Κίεβο, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι μετακινεί βαρύ πυροβολικό προς τη πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα δεν περιείχαν καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μετριάσει την οξεία κριτική της στην Ουκρανία, παρά τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ζαχάροβα, σε ανάρτηση της στο Twitter του υπουργείου, δήλωσε ότι «με την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ που διοχετεύουν όπλα στη χώρα, το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

«Προσποιείται» η Ουκρανία

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Ζαχάροβα επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήταν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες Μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

ΑΠΕ

Back to top button