Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Άργος Ορεστικό: Δύο επισημάνσεις για την πόλη μας…(του Γρηγόρη Στεφάνου)

Α: Τα ιστορικά κτίρια της πόλης μας είναι κομμάτια της ψυχής της. Κατά ένα τρόπο είναι μέρη και της δικής μας ψυχής λόγω της καταγωγικής σχέσης με το γενέθλιο τόπο.
Κάποια απ αυτά, όπως το κτίριο της βιβλιοθήκης και του ωδείου, ευτυχίσαμε να τα δούμε να αναπαλαιώνονται και να κοσμούν την πόλη, ενώ άλλα όπως το ορφανοτροφείο και η βίλα του αείμνηστου Ι. Ζάχου υφίστανται ραγδαία τη φθορά των χρόνων.
Δυστυχώς τα περισσότερα, κυρίως γύρω από τον χώρο της πλατείας ( φαρμακείο Νουρτζοπούλου, Κτίριο Ζήδρου …) κατεδαφίστηκαν προκειμένου να ανεγερθούν νέα.
Επρόκειτο για ιδιοκτησίες στις οποίες ο δήμος δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης.
Το κτίσμα των κληρονόμων Τυπάδη στον πεζόδρομο της πόλης μας είναι κλασική περίπτωση περιουσίας που εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και, τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν στάθηκε δυνατό παρ όλες τις προσπάθειες να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.
Κατέστη έτσι ένα αντιαισθητικό και επικίνδυνο κουφάρι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Παρόμοιας επικινδυνότητας κτίσματα υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης και στα χωριά . Το πρόσφατο τραγικό συμβάν στα Μαχαιράδικα μας διδάσκει πως ο Δήμος πολύ σωστά παρεμβαίνει καθώς υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος κυρίως για τα παιδιά ή τους διερχόμενους πρόσφυγες που τα χρησιμοποιούν ως πρόχειρα καταλύματα ανάγκης.
Το τοπικό συμβούλιο του Άργους Ορεστικού, στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, είχε προτείνει από το φθινόπωρο του 2019 την κατεδάφιση αυτού του επικίνδυνου κτίσματος και ομολογώ πως, παρόλο το συναισθηματισμό, παρακολούθησα με ικανοποίηση την υλοποίηση αυτής της πρότασης.
Με δεδομένο ότι τόσο το κτίσμα Τυπάδη όσο και το όμορο οικόπεδο αποτελούν ιδιοκτησίες θεωρώ πως ο Δήμος με την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτίσματος, την απόσυρση της παιδικής χαράς, την δενδροφύτευση περιμετρικά και τον φωτισμό του χώρου, έκανε ό,τι του επιτρεπόταν για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση αυτού του σημείου.
Ευχής έργο βέβαια, αν και πρόκειται για εγχείρημα πολυδάπανο και νομικά πολυδαίδαλο, θα ήταν ο συγκεκριμένος ευρύτερος χώρος να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου και να αξιοποιηθεί ανάλογα.
Β: Ο Δήμος μας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 11.739 κατοίκους.
Έπειτα από 10 χρόνια και με δεδομένη την έντονη μετανάστευση λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης ανεργίας, που στις ηλικίες των νέων φτάνει μέχρι και το εφιαλτικό 70%, είναι βέβαιο πως έχουμε μείνει πολύ λιγότεροι….
Στην απογραφή πληθυσμού (ηλεκτρονικά εως 13 Δεκ 2021) είναι σημαντικό να υπερβούμε το κρίσιμο όριο των 10.000 κατοίκων γιατί έτσι θα επηρεαστεί τόσο η δυνατότητα εκπροσώπησης στα συμβούλια όσο και η χρηματοδότηση έργων…
Για παράδειγμα ο νέος νόμος 4804/2021 για την τοπική αυτοδιοίκηση που καταργεί την απλή αναλογική τονίζει πως: “Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, …δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.”
Θα ήταν σκόπιμο, λοιπόν, κάθε δημότης, και κυρίως όσοι βρίσκονται μακριά, να εκμεταλλευθεί την δυνατότητα της αυτοαπογραφής μέσω διαδικτύου και να ενισχύσει το Δήμο μας.

Άργος Ορεστικό: Κατεδαφίστηκε ετοιμόρροπο κτίσμα στον πεζόδρομο (βίντεο)

Μήνυμα-έκκληση Πάνου Κεπαπτσόγλου για την απογραφή (βίντεο)

 

 

 

Back to top button