Κόσμος

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο στόχαστρο του Κογκρέσσου

Στο τελικό πακέτο του αμυντικού προυπολογισμού του Πενταγώνου για το 2022, περιλαμβάνεται τροπολογία η οποία προβλέπει ότι σε 180 ημέρες από την έναρξη ισχύος του νόμου, το Πεντάγωνο πρέπει να υποβάλει αναλυτική έκθεση στο Κογκρέσο αναφορικά με την χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων η τεχνολογίας στην σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν- Αρμενίας του 2020. Η τροπολογία αυτή φωτογραφίζει με τον πλέον σαφή τροπο την Τουρκία και τα drones που χρησιμοποίησε στην συγκεκριμένη σύρραξη στο πλευρό του Μπακού.

Επίσης πρέπει σε 180 ημέρες να γίνει καταγραφή κάθε εμπλοκής ξένων παραγόντων στην σύγκρουση, περιλαμβανομένης της περιγραφής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχαν (οι ξένοι παράγοντες), των πωλήσεων στρατιωτικού υλικού και της διπλωματικής εμπλοκής ξένων κυβερνήσεων κατα την διάρκεια αλλά και μετά τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο που οδεύει προς επικύρωση, θα πρέπει να καταγράφουν αναλυτικά όλες οι προσπάθειες των πλευρών και ξένων κυβερνήσεων να στρατολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν ξένους μαχητές η ιδιωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ειδικά για το τελευταίο δίνεται η δυνατότητα στο Πεντάγωνο να επισυνάψει απόρρητη έκθεση.

Λένα Αργύρη / ΕΡΤ

Back to top button