ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι Καστοριάς: Επιστολή δυσαρέσκειας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

  Κύριε Υπουργέ

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα σοβαρά  ζητήματα που μας καταπιέζουν, όπως και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις περιοχές μας και τους ανθρώπους της.

Η φετινή χρονιά για όλους τους καλλιεργητές του νομού ήταν καταστροφική κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης ή αλλαγής, με ξηρασίες, καύσωνες, ανεμοθύελλες, παγετούς, υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα με επιστολές στις 15/7/2021, όπως και στις 2/8/2021έχοντας  συμφωνήσει μέσω του προέδρου του ΕΛΓΑ για ορισμένες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, προκειμένω να καταστεί δυνατό να δοθούν αποζημιώσεις πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να βοηθηθούν έστω και λίγο όλοι αυτοί που δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από την αναμενόμενη παραγωγή.

Στην προσπάθειά μας να μεταβούμε στο υπουργείο, ως αντιπροσωπεία των συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής δεν ανταποκριθήκατε για δικού σας λόγους και αφήσατε να εννοηθεί ότι θα δούμε στο μέλλον, παρά τις οχλήσεις μας για το επείγον της κατάστασης.

Αναρωτιόμαστε μήπως δεν έγινε αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης .

Εκτός από την καλλιέργεια των φασολιών που αποτελεί μια από τις κύριες καλλιέργειες του νομού, μεγάλες ζημίες έχουν υποστεί και τα σιτηρά, οι φακές, τα ρεβίθια, τα τριφύλλια, τα καπνά, οι πατάτες, οι ντομάτες, για τα οποία πρέπει επίσης να μεριμνήσετε.

Ακόμη περιμένουμε κύριε Υπουργέ απάντηση, στα αιτήματα που υποβάλαμε στις 23/12/2019 και στις 20/7/2020 για υπαγωγή στις κρατικές οικονομικές   ενισχύσεις (ΚΟΕ) των φασολιών των μήλων της φακής και των ρεβιθιών του νομού αντίστοιχα.

Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε και το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα φάρμακα, στα λιπάσματα, και όλα τα άλλα(έως και 400%) καταλαβαίνετε ότι αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας.

Εκτός και εάν πρέπει να παραχωρήσουμε έδαφος στους επιτήδειους που λυμαίνονται την περιοχή, δηλώνοντας αγριελιές, ιδιωτικούς βοσκότοπους και αμυγδαλιές.

Μήπως γι΄αυτό δεν προχωράει και η κατασκευή του  φράγματος Νεστορίου, εδώ και δέκα χρόνια, συσσωρεύοντας στα ημερολόγιά μας ένα σωρό άκαρπες, άγονες και υποκριτικές συζητήσεις, αποφάσεις, ημερομηνίες, που τίποτα από αυτά δεν τηρούνται;

Αλήθεια κ. Υπουργέ πώς είναι δυνατό ένα θέμα τόσο κρίσιμο για την περιοχή που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια(τα τελευταία πέντε είναι στάσιμο) με συνεχείς διαβεβαιώσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι στις ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό έχει τεθεί μετ΄ επιτάσεως και ο πρωθυπουργός της χώρας στην Κοζάνη, να λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα;

Παρ΄ όλα αυτά εμείς είμαστε εδώ, στα σύνορα της χώρας και ακόμη περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να ενεργήσετε για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αναφέρουμε και που αποτελούν ελάχιστες προϋποθέσεις για να υπάρξει συνέχιση της ζωής στην περιοχή μας, διαφορετικά εάν αργήσετε και άλλο στο τέλος δεν θα βρίσκετε ανθρώπους να παραλαμβάνουν τα έργα σας.

Με τιμή

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς

ο πρόεδρος

Μόσχος Δημήτριος

 

Για τον αγροτικό συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό

ο πρόεδρος

Μορφίδης Πλάτων

 

Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού

ο πρόεδρος

Μάνος Θωμάς

 

Για τον αγροτικό σύλλογο ΄΄Μακεδνός΄΄

ο πρόεδρος

Μόσχος Θωμάς.

 

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς

ο πρόεδρος

Λαζαρίδης Δημήτριος

 ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ          ΚΑΣΤΟΡΙΑ 15/12/2021

     ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ          ΠΡΟΣ:

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο

Back to top button