ΚαστοριάΝεστόριοΦλώρινα

Έναρξη λειτουργίας των ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανελαίων στο Νεστόριο (φωτογραφίες)

Η ανακύκλωση τηγανελαίων μέσω των πράσινων ΑΤΜ έχει ξεκινήσει ως τώρα σε Κοζάνη, Αμύνταιο και Νεστόριο και σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, σε Νεστόριο και Αμύνταιο αντίστοιχα, η έναρξη λειτουργίας των ειδικών πράσινων ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανέλαιων, στο πλαίσιο του έργου Less Waste II – Greece_Albania του προγράμματος INTERREG IPA CBC Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”.
Τα ΑΤΜ τοποθετήθηκαν έξω από το αγροτικό ιατρείο για το Νεστόριο και επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου δίπλα στο αμφιθέατρο για το Αμύνταιο. Τα μπουκάλια συλλογής, τον κωδικό barcode και τον οδηγό ανακύκλωσης τηγανέλαιων μπορείτε να προμηθευτείτε από το Δήμο Νεστορίου και τον Δήμο Αμυνταίου (αφορά τους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών).
Μέσω της πλατφόρμας ανακύκλωσης τηγανελαίων (https://cookingoils.diadyma.gr) μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αποδεκτά λάδια, να μάθετε ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λανθασμένη διαχείριση του λαδιού ως απόβλητο και να βρείτε σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα ΑΤΜ. Επίσης, με την εγγραφή σας στην πλατφόρμα και αφού ενεργοποιήσετε τον προσωπικό σας κωδικό barcode θα μπορείτε να μαζεύετε πόντους επιβράβευσης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη ΔΙΑΔΥΜΑ στο 2461045531 ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα στο [email protected]
Η ανακύκλωση τηγανελαίων μέσω των πράσινων ΑΤΜ έχει ξεκινήσει ως τώρα σε Κοζάνη, Αμύνταιο και Νεστόριο και σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Ποια είναι τα τηγανέλαια

Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για μαγείρεμα ή τηγάνισμα όπως:

Ελαιόλαδο
Σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο)
Πυρηνέλαιο
Παλιά ταγκισμένα λάδια

Ποια λάδια δεν πρέπει να τοποθετούνται στα σημεία συλλογής τηγανέλαιων

Λάδια που περιέχουν σάλτσες, νερό ή υπολείμματα τροφών (όπως από σαλάτες, φαγητά κλπ.)
Ορυκτέλαια & Λάδια αυτοκινήτου

Γνωρίζετε ότι:

Τα τηγανέλαια είναι εξαιρετικά ρυπογόνα και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο έδαφος, τα υδάτινα οικοσυστήματα, το σύστημα αποχετεύσεων (υπόνομοι) και τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απόβλητα ενός νοικοκυριού και φέρουν τον κωδικό 20 01 25 Βρώσιμα έλαια και λίπη στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων.
Στην ΕΕ 4 εκ τόνοι τηγανέλαιων παράγονται κάθε χρόνο και μόνο το 1/7 αυτού το ποσού συλλέγεται.
Όταν συλλεχθούν χωριστά και οδηγηθούν προς ανακύκλωση είναι χρήσιμα ως επί το πλείστον στην παραγωγή βιο-λιπαντικών, βιοκαυσίμων, ενέργειας, ζωοτροφών.
 

Back to top button