Κόσμος

ΗΠΑ κατά Κίνας: Σταματήστε την επιθετικότητα σε Ινδικό – Ειρηνικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε την Τρίτη από την Τζακάρτα την Κίνα να πάψει να προβαίνει σε «επιθετικές ενέργειες» στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της πρώτης περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου απειλούν εμπορικές ανταλλαγές αξίας 3 και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τον στόχο τους η περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού να παραμείνει «ελεύθερη και ανοικτή» και θα βαθύνουν τις συμμαχίες τους με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή να αποφευχθούν οι εξαναγκασμοί και οι εκφοβισμοί, κάνοντας άλλη μια έμμεση αναφορά στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα πιέσουν τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ να βάλει τέλος στη βία, να αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

ΑΠΕ

Back to top button