Πλαφόν τέλος στους μισθούς της ΔΕΗ. Την άρση των μνημονιακών νόμων επισημοποίησε με απόφασή του, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Του Γιώργου Φιντικάκη
Ηταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη από τον Οκτώβριο οπότε και ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση στο ποσοστό του Δημοσίου κάτω του 51%. Απαξ και αυτό έπαψε να έχει την πλειοψηφία στην ΔΕΗ – και στο 49% να μειωνόταν η συμμετοχή του, το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε – αυτόματα η επιχείρηση έπαψε να δεσμεύεται από τις υποχρεωτικές διατάξεις του νόμου 3833 του 2010.
Απλώς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δ.Σ. ενέκρινε και τυπικά το τέλος των μισθολογικών περιορισμών, καθώς μετά την ΑΜΚ το Δημόσιο ελέγχει πλέον μόνο το 34%. Από χθες αίρεται και επίσημα το πλαφόν στις απολαβές, επανέρχονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και καταργούνται όλοι οι παρόμοιοι «κόφτες» που είχαν επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται η μισθολογική πολιτική στη ΔΕΗ, ότι το 2022 θα φέρει ξανά στην επιχείρηση 14 αντί για 12 μισθούς, όπως ίσχυε με βάση τις περικοπές των μνημονιακών νόμων και ένα νέο καθεστώς απολαβών, του οποίου οι λεπτομέρειες μένει να διευκρινισθούν. Είναι μια απόφαση που λογικά θα ανακόψει τις όποιες αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, ένα φαινόμενο μόνιμο στην επιχείρηση εδώ και αρκετά χρόνια.
Στο παρελθόν, και πριν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της διετίας 2020-2021, εσωτερικές έρευνες στην επιχείρηση είχαν δείξει ότι από το νόμο 3833/ 2010 πλήττονταν σημαντικός αριθμός εργαζόμενων υπό την έννοια ότι έπιανε το περίφημο πλαφόν του γενικού γραμματέα. Επρόκειτο για μερικές χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι, λόγω και του παγώματος στις προσλήψεις, είχαν πλαφονάρει και ελάμβαναν μεικτά 4.750 ευρώ ή κοντά στα 2.500 ευρώ καθαρά, λόγω των υψηλών κρατήσεων στη ΔΕΚΟ. Τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς εθελούσιες εξόδους οι αριθμοί αυτοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί.
Προφανώς, το γεγονός ότι οι μισθοί σπάνε τα δεσμά του μνημονίου και αίρεται το πλαφόν αφορά κυρίως τους παλαιούς στη επιχείρηση, αφού για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι προσλήψεις από το 2019 και μετά γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή χωρίς μονιμότητα, και με άλλους μισθούς.
Σε επίπεδο μισθολογικής δαπάνης και τακτικού προσωπικού, τα νούμερα στην ΔΕΗ υποχωρούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το 2009, η δαπάνη μισθοδοσίας της επιχείρησης βρισκόταν στα 1,49 δισ ευρώ για να πέσει με το μνημόνιο στα 1,24 δισ ευρώ το 2010. Τη χρονιά εκείνη απασχολούσε 21.845 εργαζόμενους.
Εννιά χρόνια μετά, το 2019, η δαπάνη μισθοδοσίας είχε μειωθεί πάνω από 30%, στα 817 εκατ ευρώ, για να υποχωρήσει περαιτέρω το 2020 στα 734,8 εκατ. ευρώ. Αιτία, οι μαζικές αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης με συνέπεια η επιχείρηση να απασχολεί στα τέλη της περυσινής χρονιάς 13.832 εργαζόμενους. Στο φετινό 9μηνο, τα νούμερα κινούνται περαιτέρω προς τα κάτω. Σε αυτό, η δαπάνη μισθοδοσίας, χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, διαμορφώθηκε σε 482,7 εκατ ευρώ από 519,2 εκατ το ίδιο διάστημα πέρυσι, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να απασχολεί 13.103 προσωπικό. Αριθμοί που εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί περαιτέρω στα τέλη του έτους. Συνυπολογίζοντας και τη μισθοδοσία που κεφαλαιοποιείται, τα μεγέθη στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε 490,3 εκατ. έναντι 559,6 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.