Κόσμος

Γερμανία: Απειλητικές επιστολές με κομμάτια κρέας έστειλαν αρνητές του κοροναϊού σε πολιτικούς και ΜΜΕ

Με απειλές κατά της ζωής πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων, σε ιδιαίτερα απεχθές ύφος, συνεχίζεται η αντίδραση των αρνητών του κοροναϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που λαμβάνει η κυβέρνηση στη Γερμανία και κυρίως στα σχέδιά της για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πολιτικοί και γερμανικά ΜΜΕ έλαβαν τις τελευταίες ημέρες απειλητικές επιστολές από αρνητές της πανδημίας για «αιματηρή αντίσταση στον σχεδιαζόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό», μαζί με κομμάτια… κρέας τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο!

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα που διατάχθηκε για τις απειλές κατά της ζωής του πρωθυπουργού της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ.

Το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας της Σαξονίας ερευνά συνομιλίες και μηνύματα μέσω της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «Telegram» και πραγματοποιεί έρευνες σε πολλά σημεία, ενώ έχει ήδη εντοπίσει έξι υπόπτους.

«Πρέπει να μπουκάρουμε στο γραφείο του, να τον σύρουμε έξω και να τον καθαρίσουμε. Και μετά να ακολουθήσει ο επόμενος και ο επόμενος…», ανέφερε ένα από τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης σε συνομιλία του, η οποία έχει διαρρεύσει στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Στις έρευνες εμπλέκονται ακόμη ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς από τις συνομιλίες των μελών της οργάνωσης δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν στην κατοχή τους όπλα και βαλλίστρες. «Μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο επιβεβαιώθηκε η αρχική υποψία», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σαξονίας, αναφερόμενος σε έρευνα που διενεργήθηκε σε διαμερίσματα στην περιοχή Χαϊντενάου, κοντά στη Δρέσδη.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε στο «Telegram» ειδικό χώρο συνομιλίας, με την κωδική ονομασία «Οργάνωση Δρέσδης για τη διασύνδεση offline». Στο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές περιλαμβάνονται ακόμη μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις και δηλώσεις για σχέδια δολοφονίας είτε για τον Κρέτσμερ, είτε για άλλους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πυρσούς έξω από την κατοικία της υπουργού Υγείας της Σαξονίας, Πέτρα Κέπινγκ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απειλές προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού της Σαξονίας: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα εναντίον του περιορισμού (των πολιτικών). Άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν δημόσιο αξίωμα δεν πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους και να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ.

Σύμφωνα με τη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (rbb), η αστυνομία ερευνά και την υπόθεση των απειλητικών επιστολών που έφθασαν σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στο Βερολίνο περιέχοντας κομμάτια κρέας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Βερολίνο και έκανε λόγο για «τουλάχιστον 12 περιστατικά σε όλη τη Γερμανία». Μάλιστα, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι μέσα στους φακέλους υπήρχε το μήνυμα: «Το κρέας είναι μολυσμένο με Covid-19 και Κυκλώνα Β» (Zyklon B) – δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πάντως ότι δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία, αλλά η υπόθεση αφορά στη «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης». Η αστυνομία δεν αποκάλυψε τους παραλήπτες των επιστολών, το rbb ωστόσο ανέφερε ότι ένας εξ αυτών ήταν ο απερχόμενος κυβερνήτης, δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ.

Ο ρόλος του Telegram

Η εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «Telegram», η οποία δέχεται πλέον δριμεία κριτική από τις αρχές, δημιουργήθηκε το 2013 από τον Ρώσο επιχειρηματία, Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή του VK, του δημοφιλέστερου ιντερνετικού δικτύου της Ρωσίας.

Υπό την πίεση των ρωσικών αρχών, το VK μεταβιβάστηκε στον έμπιστο του Κρεμλίνου και ο Ντούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία. Για τη δημιουργία του «Telegram» εργάστηκε από το Βερολίνο και το Λονδίνο και, σήμερα, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ντουμπάι, ενώ η μητρική εταιρεία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο Ντούροφ ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του περιλαμβάνουν επενδυτικές εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, οι διαδρομές της χρηματοδότησης είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες.

Η πλατφόρμα είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους «αγγελιαφόρους», με 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 22% των Γερμανών που χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες είναι εγγεγραμμένοι στην «Telegram».

Η εταιρεία του Ντούροφ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβερνήσεις, γεγονός που έχει καταστήσει την πλατφόρμα δημοφιλή σε αντιπολιτευτικά κινήματα, όπως στο Ιράν και τη Λευκορωσία, αλλά και σε ακροδεξιές οργανώσεις, οργανώσεις τζιχαντιστών και συνωμοσιολόγους αρνητές της πανδημίας.

Οι γερμανικές αρχές επιδιώκουν τώρα να λάβουν μέτρα κατά της «Telegram», επικαλούμενες τη νομοθεσία που προβλέπει ότι δίκτυα όπως το Facebook είναι υποχρεωμένα να αναλαμβάνουν τα ίδια δράση κατά ενδεχόμενων εγκληματικών αναρτήσεων.

Οι υπηρεσίες ιδιωτικής επικοινωνίας, ωστόσο, όπως το WhatsApp, δεν εμπίπτουν σε αυτό τον κανόνα. Στο «Telegram», πάντως, ομάδες επικοινωνίας περιλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα έως και 200.000 μέλη, ενώ μπορεί να είναι και ορατές από όλους τους χρήστες της πλατφόρμας.

Το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη αποστείλει δύο προειδοποιήσεις για επιβολή προστίμου, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν η «Telegram» συμμορφώθηκε.

ΑΠΕ

Back to top button