Καστοριά

Καστοριά «ψηφίζουν» οι Θεσσαλονικείς στους χειμερινούς προορισμούς για την περίοδο των εορτών (ρεπορτάζ)

Χειμερινούς δημοφιλείς προορισμούς τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό «ψηφίζουν» οι Θεσσαλονικείς ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς εκδηλώνεται το ενδιαφέρον στα ταξιδιωτικά πρακτορεία της πόλης για τις εκδρομές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Οι πόλεις στην Ελλάδα που προτιμούνται φέτος από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για επίσκεψη είναι κυρίως η Φλώρινα, τα Ιωάννινα και η Καστοριά, όπως δήλωσε στο ThessToday.gr η Καλλιόπη Ξυνοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας και Θράκης. Όσον αφορά την Ευρώπη, σημειώνεται μια προτίμηση στους κλασσικούς προορισμούς όπως δηλαδή Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα και Παρίσι. Την πρωτιά βέβαια κερδίζει, όπως κάθε χρόνο, το Μπάνσκο στη Βουλγαρία λόγω και των χιονοδρομικών κέντρων με τις αναχωρήσεις να ξεκινούν σιγά σιγά και να προγραμματίζονται κάθε εβδομάδα.

Αντιθέτως, οι αποδράσεις στα χιονοδρομικά της χώρας ξεκινούν αφού η ποιότητα και η ποσότητα του χιονιού επιτρέψουν τη μεταφορά προς τους αντίστοιχους προορισμούς. «Κινητικότητα υπάρχει αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη λόγω των εορτών αλλά πολλοί προχωρούν στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής», είπε χαρακτηριστικά η κα Ξυνοπούλου. Αρκετά μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρουσιάζεται, ωστόσο, το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον προς τη Θεσσαλονίκη από τουρίστες του εξωτερικού λόγω του κορωνοϊού και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν για την είσοδο στη χώρα.

Όλες οι εκδρομές που οργανώνουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Θεσσαλονίκη είναι κοινές και η αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το 90% αυτών θα πραγματοποιηθεί στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. «Τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας σχετικά με την πανδημία καθώς επιθυμούμε όλοι οι πελάτες μας να νιώθουν ασφαλείς και να μην φοβούνται τα ταξιδέψουν. Ακόμη και στις γιορτές, μποροούν όλοι να βρουν το πακέτο εκδρομών που τους ταιριάζει», επισήμανε.

Στο 50% του 2019 η κίνηση στις εκδρομές

Τα ταξίδια όπως είναι αναμενόμενο έχουν πληγεί σημαντικά από την εμφάνιση της πανδημίας με τους εππαγελματίες του κλάδου να προσπαθούν να επιβιώσουν από τις οικονομικές συνέπειες. «Βρισκόμαστε ήδη στο 50% του 2019 σχετικά με την τουριστική κίνηση και αναμένουμε να δουλέψουμε όπως πολλά επαγγέλματα λίγο παραπάνω στις γιορτές. Αντέξαμε το καλοκαίρι καθώς αγγίξαμε το 30-40% του 2019 και έκτοτε προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και να είναι βιώσιμες», τόνισε. Εκτίμησε, μάλιστα ότι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος θα επιφέρουν μεγάλο οικονομικό πλήγμα στα ταξιδιωτικά κι γι’ αυτό «ποντάρουν» στην αύξηση της τουριστικής κίνησης των Χριστουγέννων. Σημαντικός παράγονας που έχει επηράσει το πελατολόγιο στα τουριστικά είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται για τους μη εμβολιασμένους.

Αυξήθηκαν οι τιμές των ταξιδιών;

Ελάχιστα έχει αυξηθεί το κόστος για μια εκδρομή είτε οδικώς είτε αεροπορικώς μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων. «Προσπαθούμε να μην δώσουμε την αύξηση που είναι αναμενόμενη σε όλα τα προϊόντα ενώ, αντιθέτως, την ενσωματώνουμε στα γενικά μας έξοδα», υποστήριξε η κα Ξυνοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές. Όλοι οι πελάτες μπορούν να βρουν ανταγωνιστικά πακέτα στα ταξιδιωτικά». Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα δελεαστικά πακέτα εκδρομών περιλαμβάνουν τη μεταφορά από και προς τον προορισμό, τις διανυκτερεύσεις, τη διατροφή όπως και την ταξιδιωτική ασφάλιση.

thesstoday.gr

Back to top button