Κόσμος

H Δανία ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck κατά της Covid-19

Η Δανία ενέκρινε τη θεραπεία με το αντιιικό χάπι molnupiravir (μολνουπιραβίρη) της φαρμακευτικής εταιρίας Merck για ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Η θεραπεία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων από κοροναϊό, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ συνέστησε τον Νοέμβριο τη χρήση του για ενήλικες προτού προβεί σε μια ευρύτερη σύσταση.

«Τα οφέλη υπερέχουν των μειονεκτημάτων»

Ανακοινώνοντας την έγκρισή της για περιορισμένη χρήση στη Δανία, η επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος της Υγειονομικής Αρχής Κριστίνε Μολ Χάρμποε είπε: «Πιστεύουμε πως τα οφέλη της θεραπείας υπερέχουν των μειονεκτημάτων για τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19».

Η Βρετανία έγινε τον περασμένο μήνα η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics και για την οποία η Merck λέει ότι έχει υπογράψει συμφωνίες για συνολικά τουλάχιστον επτά εκατομμύρια δόσεις.

Ο EMA συνέστησε οι ασθενείς να αρχίσουν τη θεραπεία με το χάπι της Merck –που φέρει την ονομασία Lagevrio στην ΕΕ– τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων για τους ενήλικες που δεν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου και κινδυνεύουν με επιδείνωση της ασθένειας.

Πρόσφατα δεδομένα από δοκιμές έδειξαν ωστόσο πως το φάρμακο μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόνο κατά περίπου 30%.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ έχει αρχίσει επίσης την εξέταση του Paxlovid, ενός αντιιικού χαπιού της αντίπαλης Pfizer το οποίο όπως είπε η εταιρία τον περασμένο μήνα μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που κινδυνεύουν με σοβαρή μόλυνση.

Το χάπι της Pfizer θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους.

ΑΠΕ

Back to top button