Καστοριά

Τοιχιό: Με πάσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Μοδέστου (φωτογραφίες)

Με πάσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό μας ναό η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων του Θαυματουργού. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό μας Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τοιχιού, τελέσθηκε την παραμονή της εορτής ο Εσπερινός και ο Αγιασμός. Την επομένη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ευλογήθηκε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου. Για πρώτη φορά στον ναό μας , προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως ήταν ο νέος μας Ποιμενάρχης κ. Καλλίνικος, ο οποίος και λάμπρυνε με την παρουσία του την ενορία μας, τελώντας την θεία λειτουργία με τους κληρικούς του, τον εφημέριο μας, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Πνευμονίδη, τους Ιερείς των ενοριών Μεταμορφώσεως, Φωτεινής και Βαρυκού, και τον συμπροσευχόμενο συνταξιούχο της ενορίας μας, π.Αργύριο, αλλά και του διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα.

Πλήθος κόσμου, παρά τον κρύο καιρό εν μέσω του χειμώνος, βρέθηκε στον Ναό καταθέτοντας τις προσευχές, τα αιτήματα και την ευλάβειά του στο πρόσωπο του Αγίου, τον οποίο από παλαιά παράδοση τιμούσαν καθώς ο άγιος είναι προστάτης των κτηνοτρόφων , αλλά και επειδή επιτέλεσε αρκετά θαύματα στα ποιμνιοστάσια και κοπάδια της ενορίας μας, το οποίο μαρτυρείτε από γενιά σε γενιά, αλλά και με την ιερά εικόνα του που σώζεται στον ιερό μας ναό , καθώς και ιερό λείψανο του αγίου το οποίο είχε προσκομίσει ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, ως ακόμα ένα ιδιαίτερο κειμήλιο που αποθησαυρίζεται στον Ιερό μας ναό, προς παρηγοριά και ενίσχυση όλων των ενοριτών αλλά και του Καστοριανού λαού. Ιδιαίτερη τιμή για την ενορία μας, ήταν και η παρουσία του Δημάρχου μας , κ. Ιωάννη Κορεντσίδη , συμπαραστατούμενος από την Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κα. Αικατερίνη Πηγατσιώτη.

Ο Εφημέριος του ιερού ναού μας , π. Ιάκωβος, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μαζί με την Πρόεδρο κα. Πηγατσιώτη αλλά και την Πρόεδρο του Λαογραφικού συλλόγου γυναικών Τοιχιού κα. Ελένη Αντωνίου, χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα , γλυκά και λικέρ. Οι γυναίκες του Φιλοπτώχου Ταμείου μας και του Λαογραφικού μας συλλόγου γυναικών και πλήθος των ενοριτών ετοίμασαν και προσέφεραν διάφορα εδέσματα σε όλο το εκκλησίασμα. Οι Ιεροψάλτες του ναού αλλά και φιλοξενούμενοι ιεροψάλτες εκ Θεσσαλονίκης απέδωσαν ευλαβικά και τιμητικά στον Άγιο, θαυμάσια όλους τους ύμνους της εορτής , και έτυχαν άξιοι συγχαρητηρίων από το εκκλησίασμα.

Ο Προϊστάμενος του ιερού ναού μας Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Πνευμονιδης, με όλη την εκκλησιαστική παράδοση και αρχοντιά, προετοίμασε την εορτή του Αγίου μας, και την ευπρέπεια του ιερού ναού συνεπικουρούμενος από τον συνταξιούχο μας Ιερέα π. Αργύριο, την εκκλησιαστική επιτροπή, την νεολαία του χωριού μας αλλά και των γυναικών του Φιλοπτώχου Ταμείου.

Τέλος ευχόμενος προς τον Σεβασμιώτατο, μαζί με τις ευχές του ποιμνίου, η Παναγία μας η πρώτη Κυρία της ενορίας μας και Φοβερά Προστασία, να είναι για τον Σεβασμιώτατο, μητέρα και φοβερά προστασία, ευλογία και στήριγμα στο νέο πνευματικό αγώνα του εδώ στην ακριτική μας επαρχία , να έχει μια πολύκαρπή και πολυετή αρχιερατική ποιμαντορία, γεμάτη ευλογίες, ζητώντας παράλληλα την αρχιερατική του προσευχή για την ενορία μας εδώ στο Τοιχιό, η οποία με το σημερινό πλήθος των ενοριτών , εξέφρασε πλούσια την αγάπη και τον σεβασμό προς τον Σεβασμιώτατο.

Back to top button