ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ρεπορτάζ για τη φωτιά που κατέστρεψε την κτηνοτροφική μονάδα στους Αμπελόκηπους (φωτογραφίες)

Καστοριά: Φωτιά σε κτηνοτροφική μονάδα απανθράκωσε 250 ζώα-Φόβοι για εμπρησμό (ΦΩΤΟ)

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι καταστροφή που υπέστη το βράδυ του Σαββάτου (18/12) μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργούσε εδώ και έξι χρόνια στο χωριό των Αμπελοκήπων του Άργους Ορεστικού στην ΠΕ Καστοριάς, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέκαψε εγκαταστάσεις και περίπου 250 αιγοπρόβατα. Παράλληλα αγνοούνται και δύο σκυλιά της οικογένειας.

Η ζημιά στην κτηνοτροφική μονάδα ιδιοκτησίας ενός νεαρού ζευγαριού, και συγκεκριμένα του Παντελή Μάντση και της Ζωής Δέλλιου είναι ανυπολόγιστη, ενώ στην προσπάθεια του να προλάβει να περισώσει κάποια από τα ζώα ο ιδιοκτήτης εισήλθε στην μονάδα την ώρα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να υποστεί κι αυτός εγκαύματα, ευτυχώς ελαφριάς μορφής.

Το εν λόγω περιστατικό έφερε στο φως της δημοσιότητας, η Φιλοζωική Ένωση Άργους Ορεστικού και η Ένωση Εθελοντών Φροντιστών Αδέσποτων Καστοριάς, καθώς το ζευγάρι είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλούσια φιλοζωική δράση στο τομέα της φιλοξενίας ζώων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης καθώς η μονάδα αποτελούσε για τους ιδιοκτήτες μοναδική πηγή εσόδων.

Σε εξέλιξη η έρευνα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

Την ίδια ώρα, από τις έρευνες που διεξάγουν μέχρι και σήμερα Πυροσβεστική και Αστυνομία, έχουν προκύψει βάσιμες υποψίες που δείχνουν ακόμη και εμπρησμό. Συγκεκριμένα, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προκύπτει ότι πριν εξαπλωθεί η φωτιά και απανθρακώσει τα ζώα, κάηκαν αρχικά το καταγραφικό και η κάμερα ασφαλείας.

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Χθες το πρωί που βρεθήκαμε στο σημείο, αντικρίσαμε μόνο καμένη γη. Τα μόνα που σώθηκαν είναι τα περίπου 10 άλογα που είχε η οικογένεια και τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε κάπως τις λαμαρίνες που δεν καταστράφηκαν γιατί υπάρχει πολύ κρύο στην περιοχή και κινδυνεύουν» σημειώνει στο GRTimes, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλοζωικής Ένωσης Άργους Ορεστικού, Θεοπούλα Αντωνάκη.

Η τελευταία ανακοίνωσε και την προσπάθεια οικονομικής βοήθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ώρες προκειμένου να καταφέρει άμεσα το ζευγάρι να σταθεί στα πόδια του.

Ας αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε

«Δώσαμε μια υπόσχεση στο ζευγάρι και θα την κάνουμε πράξη. Θα τους βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρετε ο Παντελής δεν είναι συνηθισμένος κτηνοτρόφος. Τα σκυλιά του τα έχει όλα τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα αποπαρασιτωμένα, με θεωρημένα τα βιβλιάριά τους. Όποτε χρειάστηκε φιλοξενία ένα ζωάκι, αυτός και η σύζυγός του μας άνοιξαν την πόρτα. Τώρα που έχασαν τα πάντα, ήρθε η ώρα να σταθούμε εμείς δίπλα τους» συμπληρώνει η κα. Αντωνάκη.

Με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το μέλος της φιλοζωικής μονάδας κάνει έκκληση προς «τους κτηνοτρόφους του νομού αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής να δώσουν το «λίγο» τους για να ξαναφτιάξουμε όλοι μαζί το «πολύ». Το κράτος θα αργήσει και αν… Ας αποδείξουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να ξαναγίνουν αμέσως, αυτό που χρειάζεται, είναι να βοηθήσουμε όλοι. Οικονομικά ή με ζώα το ζευγάρι πρέπει να ξαναστήσει τη ζωή του από την αρχή. Αυτός ο νομός ξέρει από δύσκολα…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο λογαριασμοί στους οποίους μπορείτε να γίνουν καταθέσεις βοήθειας είναι οι εξής:

ΖΩΗ ΔΕΛΛΙΟΥ

GR 2101722820005282086665011

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΜΑΝΤΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

GR 3301103720000037263609556

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

grtimes.gr

Back to top button