Καστοριά

“Χριστούγεννα διαφορετικά από τ’ άλλα” (του Νίκου Ρίζου)

Σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων, γύρισα στο γραφείο, αν και δεν είχα δουλειά. Περιμένω όπως κάθε χρόνο αυτήν την μέρα να έρθουν τα παιδιά να ψάλλουν τα κάλαντα. Να φέρουν την άνοιξη την ελπίδα, όπως φέρνουν τα χελιδόνια την ελπίδα της άνοιξης στην πλάση. Σ΄ έναν κόσμο που δεν φαίνεται, που όμως είναι μέσα μας υπάρχει. Είτε ως ψυχή, είτε ως συναίσθηση, είτε ως συνείδηση, είτε ως συναισθηματική νοημοσύνη.
Περιμένω να πέσει το φως του ήλιου για να δω τους δρόμους να φωτίζουν σαν πυγολαμπίδες τα μάτια των παιδιών, σαν αστέρια που πέσανε στην γη, που οδηγούν στην Βηθλεέμ την επίγεια. Αυτά είναι το άστρο των Χριστουγέννων, αυτά φέρνουν τον ουρανό στην γη, που μας οδηγούν στην ανακάλυψη της επίγειας της εσωτερικής μας Βηθλεέμ.
Η γέννηση του Χριστού γίνεται αντιληπτή μέσα από την αναγέννηση της ελπίδας που φέρνουν τα παιδιά μέσα μας. Τα κάλαντα των παιδιών μας οδηγούν, όπως το άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε τους τρεις μάγους στην ανακάλυψη του ταπεινού σπηλαίου, να ανακαλύψουμε την δική μας, την εσωτερική μας Βηθλεέμ. Τα παιδιά μετουσιώνονται στους αγγέλους της φάτνης και η φωνή τους γίνεται ο ύμνος των αγγέλων «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».
Τα παιδιά είναι η πυξίδα μας για να ανακαλύψουμε μέσα από τα δικά τους μάτια την δική μας Βηθλεέμ. Την φάτνη που είναι η καρδιά μας. Για να την ανακαλύψουμε όμως πρέπει να κατανοήσουμε το νόημα τι είναι Ειρήνη. Ο Άγιος Αυγουστίνος, αναφέρεται στον Ύμνο των Χριστουγέννων σημειώνει: « Εναπόκειται πλέον εις τον άνθρωπον, ν΄ ατενίζη με τα όμματα της ψυχής του, πάντα προς την φάτνην του πτωχού και γλυκυτάτου Ιησού ίνα γέμη η ζωή του από εσωτερική ισορροπίαν και γαλήνην δια να αναγενννάται πνευματικώς μέχρι της συντέλειας των αιώνων».
Αυτό είναι το νόημα της ειρήνης. Δεν αναφέρεται στην ειρήνη που επέρχεται ως αποτέλεσμα Διεθνών Συνθηκών που σταματούν τους πολέμους. Αναφέρεται στην εσωτερική ειρήνη που είναι η εσωτερική μας γαλήνη και ισορροπία. Επομένως μόνο αν ανακαλύψουμε την εσωτερική μας Βηθλεέμ υπάρχει ελπίδα για την ειρήνη.
Αυτό είναι το μήνυμα των παιδιών που φέρνουν με τα κάλαντα. Η πυξίδα για να την βρούμε, ο οδηγός είναι τα μάτια των παιδιών, που σαν το Άστρο των Χριστουγέννων, μας δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η παγκόσμια ειρήνη δεν κρίνεται στον ΟΗΕ, κρίνεται μέσα μας.
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.

Back to top button