Καστοριά

Στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2022 της Μητροπόλεως Καστοριάς (φωτογραφίες)

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2022, που είναι “Αφιερωμένο εις τον μακαριστόν Μητροπολίτην Καστορίας κυρό Σεραφείμ”. Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης περιλαμβάνει και προβάλλει στο εμπροσθόφυλλό του τη σεπτή εικόνα του προαναφερόμενου πολύκλαυστου Μητροπολίτου (+ 2021), έχει δε στο οπισθόφυλλό του το βυζαντινό συμπίλημα της ονομασίας “Ιερά Μητρόπολις Καστορίας”. Τη γενική επίβλεψη και επιμέλεια της σύνθεσης του Ημερολογίου είχαν από κοινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ράνιος και ο ελλόγιμος θεολόγος κ. Βασίλειος Στυλιάδης.

Στις εσωτερικές σελίδες του Ημερολογίου παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:

α). Αφιέρωση του Ημερολογίου στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ.

β). Εικόνα του νυν άξιου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλίνικου κι επίκαιρες ευχές του, που έχουν ως ακολούθως:

“Εύχομαι στους ευλογημένους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας το νέον έτος 2022 να είναι παιδαγωγικό, σωτήριο και λυτρωτικό, και με αγαθή προαίρεση και ευαγγελικό αγώνα να βρεθούμε όλοι μας αρνητικοί στην κακία και θετικοί στην αρετή και την χάρη του Θεού, με τις ευχές και του μακαριστού προκατόχου μου Μητροπολίτου Σεραφείμ”.

γ). Μήνυμα ευλογίας κι ευχών του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερόμενο εκτενώς “εις την σεβάσμιον μνήμην του μακαριστού αδελφού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, του οποίου η πρόωρος κοίμησις εδημιούργησε δυσαναπλήρωτον κενόν εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και εις την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος”.

δ). Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, με το οποίο χαιρετίζει την έκδοση του εξεταζόμενου εγκόλπιου Ημερολογίου κι επικροτεί την αφιέρωσή του στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ.

ε). Εισοδικόν, ήτοι εκτενής και μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο νέον και άξιον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικον, αναφερόμενο στην αρχιερατική προσωπικότητα και στο πολύπλευρο και πλούσιο έργο τού προκατόχου του κυρού Σεραφείμ. Το εν λόγω Εισοδικόν καταλήγει ως εξής:

“Θεωρώ ότι η ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ αγάλλεται στα ουράνια δώματα με τους Αγίους, τους οποίους τιμούσε κατά τη διάρκεια της ζωής του με όλη του την καρδιά, και εύχεται για τους χριστιανούς της Καστοριάς και για τον διάδοχό του.

Με πολλή αγάπη και πολλές ευχές

+ Ο Καστορίας Καλλίνικος”.

στ). Σημαντικό Κείμενο, όπου παρουσιάζεται εν συντομία ο πολύμοχθος βίος και το αξιοθαύμαστο έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Σεραφείμ (1959) – 2021). Στο παρουσιαζόμενο έργο γίνονται σύντομες αναφορές στα εξής στοιχεία του:

Κείμενα – Εκδόσεις. / Θεία Λειτουργία – Περιοδείες – Εξομολόγηση. / Χειροτονίες κληρικών. / Κήρυγμα. / Μυστήρια – Τελετές. / Αγιοκατατάξεις. / Νεότητα. / Φιλανθρωπικό έργο.

ζ) Κείμενα από την γραφίδα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ.

Τα κείμενα αυτά είναι πολύ αξιόλογα και ψυχωφελή, επιγράφονται δε ως ακολούθως:

Ένα κερί. / Ο Θεός μας ακούει. / Οι αδελφοί του Χριστού. / Η Ανάσταση του Χριστού. / Ένας Επίσκοπος γράφει για τη μάνα. / Ο Χριστιανισμός είναι ένα συνεχές θαύμα. / Το άγιον Πνεύμα. / Θησαυρός της Εκκλησίας ο άνθρωπος. / Ο εορτασμός της Παναγίας στην Καστοριά. / Θεομητορικά προσκυνήματα στην Καστοριά./ Προσευχή για όλον τον κόσμο. / Ο Σταυρός του Χριστού. / Η Εκκλησία θυμάται. / Οι άγιοι Άγγελοι.

η) Φωτογραφικό παράρτημα.

Περιλαμβάνονται σ’ αυτό αρκετές φωτογραφίες του μακαριστού Σεραφείμ κατά την άσκηση των υψηλών και αγιαστικών καθηκόντων του.

θ). Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.

    ι). Ενημερωτικό κείμενο για τις διατεταγμένες νηστείες της Εκκλησίας μας, και για την τέλεση των ιερών Μυστηρίων της εκκλησίας μας.

κ) Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του νυν άξιου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, και παρουσίαση της ιερατικής υπηρεσίας του, της εκκλησιαστικής διακονίας και του συγγραφικού έργου του.

λ). Η διοικητική δομή της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

μ). Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής και η τοπική Αγιολογία.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς σωτήριου έτους 2022.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. καλλινίκου

Καλλινίκου του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

(Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου).

fos-kastoria.blogspot.com

Back to top button