Στον Γέρμα Καστοριάς παλαιότερα (και τώρα;), οι κάτοικοί του κατά την διάρκεια του χειμώνα “πουρζιάντζαν” {: πυράνιζαν ;) φέτες ψωμιού στο τζάκι ή στη σόμπα τους και το έτρωγαν με γερμανιώτικο τυρί. Το εν λόγω ψωμοτύρι ήταν πολύ νόστιμο και γι΄ αυτό “ χορταμό δεν είχε “ ! Τον λόγο που το πυρανισμένο (φρυγανισμένο) ψωμί “δεν είχε χορταμό” τον εξηγούσαν με το παρακάτω χαριτωμένο αστειολόγημα:
Μιλάει το φρυγανισμένο ψωμί:
Με σπέρνετε (ως σιτάρι),
Με θερίζετε,
με αλωνίζετε,
με λυχνίζετε,
με αλέθετε,
με ζυμώνετε (ως αλεύρι)
με ψήνετε στο φούρνο…
και τώρα με ξαναψήνετε.
Ε ! δεν υποφέρεστε, να μην χορταίνετε όταν με τρώτε.