Κόσμος

Η τεχνολογία mRNA φέρνει την επανάσταση στην ιατρική

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονταν επί δεκαετίες για την ανάπτυξη εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που θα μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Πριν την έλευση της πανδημίας, δεν είχε αδειοδοτηθεί κανένα mRNA φάρμακο ή εμβόλιο στον κόσμο για χρήση σε ανθρώπους. Ωστόσο, η ιδέα πίσω από αυτή την τεχνολογία δεν είναι καινούρια. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 υπήρχε η αισιοδοξία ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή και να αντιμετωπίσουν σειρά ασθενειών.

Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε νέα πνοή σε αυτές τις προσπάθειες. Η διαδικασία ανάπτυξης των εμβολίων αυτού του τύπου έγινε ταχύτατα συγκριτικά με τα παραδοσιακά εμβόλια, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες αλληλούχησαν το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 και σχεδίασαν και υπέβαλαν σε κλινικές δοκιμές τα πρώτα εμβόλια.

Σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο εμβολιασμός ανά τον κόσμο, η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους δείχνει πώς η τεχνολογία mRNA μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην κατασκευή φαρμάκων.

Οι αλυσίδες του mRNA, ή αγγελιοφόρου RNA, είναι μικροσκοπικά αποσπάσματα γενετικού κώδικα που λένε στο σώμα πώς να οικοδομήσει πρωτεΐνες, βασικά δομικά στοιχεία κάθε κυττάρου του σώματος. Η ιδέα πίσω από ένα εμβόλιο mRNA – είτε κατά της Covid-19 είτε κατά του καρκίνου – είναι να χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας mRNA

Διαβαστε την συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button