Κόσμος

Οικονομικά κίνητρα στους εκπατρισμένους δίνει η Κροατία για να επιστρέψουν στη χώρα

Η Κροατία ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών κινήτρων με στόχο να πείσει τους Κροάτες οι οποίοι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες της ΕΕ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ώστε να σταματήσει η δημογραφική αιμορραγία και να αναστραφεί η γήρανση του πληθυσμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου

Τα μέτρα αυτά, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπουν τη χορήγηση ενός ποσού ύψους έως και 26.000 ευρώ σε όσους Κροάτες επιστρέψουν από άλλες χώρες της ΕΕ στην Κροατία για να ανοίξουν επιχείρηση. Παρόμοια μέτρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επέλεξα την Κροατία» θα δοθούν και στους πολίτες εκείνους που, για οικονομικούς λόγους, εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας από εκείνες όπου μεγάλωσαν. Στόχος είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός στις αγροτικές, αραιοκατοικημένες περιοχές.

«Η δημογραφική αναζωογόνηση είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Κροατία, ο πληθυσμός της οποίας γερνάει», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το πρόγραμμα αυτό θα ενθαρρυνθούν 4.000-4.500 άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 250.000 Κροάτες έφυγαν από τη χώρα μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2013. Οι περισσότεροι αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ιρλανδία. Στην τελευταία απογραφή, το 2011, ο πληθυσμός της Κροατίας ανερχόταν σε 4,2 εκατομμύρια κατοίκους. Λόγω της μαζικής μετανάστευσης ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά περίπου 10% την τελευταία δεκαετία, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2022.

ΑΠΕ

Back to top button