Κόσμος

Το 2021 σε δέκα ρεκόρ – Από τους τουρίστες στο διάστημα μέχρι την… γιγάντια αερογέφυρα

Από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα γκολ του Μέσι και του Ρονάλντο, περνώντας από τις πωλήσεις σύγχρονης τέχνης, δέκα ήταν τα ρεκόρ που σφράγισαν το 2021.

– Το διοξείδιο του άνθρακα από τις πυρκαγιές –

Οι πυρκαγιές που μαίνονταν στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη βόρεια Αμερική, προκάλεσαν εκπομπές ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα τον Ιούλιο (1.258 μετατόνοι) και τον Αύγουστο (1.384,6 μετατόνοι) σε πλανητική κλίμακα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος για την παρατήρηση της Γης, για την οποία η κατάσταση αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

– Το αέριο σε σύνοδο κορυφής –

Μια οικονομική ανάκαμψη πιο ισχυρή από το προβλεπόμενο, η έντονη ζήτηση στην Ασία και το χαμηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών μετοχών συνδυάστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου για να εκτινάξουν περισσότερο παρά ποτέ στα ύψη στην τιμή του αερίου. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφθασε στις 6 Οκτωβρίου το πρωτοφανές επίπεδο των 162 ευρώ/MWh.

– Γιγάντια αερογέφυρα –

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τον Αύγουστο 20 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν με μια γιγάντια αερογέφυρα, η οποία ξεπέρασε εκείνη της Σαϊγκόν στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά δεν ήταν αρκετή για να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που εργάσθηκαν για τους Δυτικούς και απειλούνται από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης επέτρεψε να αναχωρήσουν 123.000 αφγανοί και ξένοι άμαχοι, σε σύγκριση με τους 55.000 ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί το 1975 από το Νότιο Βιετνάμ.

– Κινεζική υπερδύναμη –

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Κίνα πραγματοποίησε μέσα σε 48 ώρες αριθμό ρεκόρ στρατιωτικών αεροπορικών επιδρομών (πάνω από 50) στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας και πάλι μ’ αυτό τον τρόπο την υπερδύναμή της, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ενός στρατιωτικού συμφώνου ανάμεσα στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ που στοχοθετεί τον κινεζικό επεκτατισμό στον Ειρηνικό.

– Τεράστιο μποτιλιάρισμα στο Σουέζ –

Με μήκος όσο τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα και ύψος όσο μια πολυκατοικία 20 ορόφων, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προσάραξε στις 23 Μαρτίου κάθετα στη Διώρυγα του Σουέζ, μπλοκάροντας όλη την κυκλοφορία σ’ αυτό τον ουσιώδους σημασίας ναυτιλιακό άξονα.

Οι έξι ημέρες που απαιτήθηκαν για την αποκόλληση του πλοίου προκάλεσαν ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα 422 πλοίων φορτωμένων με 26 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, κάτι που όξυνε τις δυσκολίες ανεφοδιασμού που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19.

– Το ξεμυάλισμα με το bitcoin –

Το bitcoin ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδά του το φθινόπωρο (68.513 δολάρια στις 9 Νοεμβρίου), ένδειξη ότι οι επενδυτές ξεμυαλίζονται όλο και περισσότερο από τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούνται από ορισμένους ένα μέσο για να προστατευθούν από τη μεγάλη επιστροφή του πληθωρισμού, ο οποίος σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

– Ξετρελαμένοι με την τέχνη –

Ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στη ζωγραφική της Φρίντα Κάλο, του Πιέρ Σουλάζ και του Μπάνκσι; Κανένα, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι έργα τους απέσπασαν πολύ υψηλά ποσά στις φετινές δημοπρασίες, όπως αυτή η περίφημη αυτοπροσωπογραφία της μεξικανής καλλιτέχνιδας που κατακυρώθηκε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη έναντι 34,9 εκατομμυθρίων δολαρίων.

Τα ποσά στα οποία πωλήθηκαν έργα σύγχρονης τέχνης ουδέποτε ήταν τόσο υψηλά (2,7 δισεκ. δολάρια το 2020-2021), καθώς αυξήθηκαν ιδιαίτερα από την έκρηξη της αγοράς μοναδικών πιστοποιημένων ψηφιακών έργων, των «NFT», που μπορούν να μεταφέρονται μέσα σ’ ένα κινητό τηλέφωνο.

– Τουρίστες στο διάστημα –

Ο Πλοίαρχος Κερκ, κυβερνήτης του διαστημοπλοίου της σειράς «Star Trek», κατά κόσμον Ουίλιαμ Σάτνερ, είναι ένας από τους περίπου είκοσι μη επαγγελματίες αστροναύτες που επισκέφθηκαν το διάστημα στη διάρκεια του 2021. Ο ηθοποιός έγινε μάλιστα, σε ηλικία 90 ετών, ο πιο ηλικιωμένος ταξιδιώτης του διαστήματος.

Ποτέ ο κατάλογος των τουριστών του διαστήματος δεν ήταν τόσο μακρύς, με πτήσεις ναυλωμένες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις των δισεκατομμυριούχων Τζεφ Μπέζος (Blue Origin), Ίλον Μασκ (Space X) και Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Galactic).

– Ρονάλντο εναντίον Μέσι –

Δύο ζωντανοί θρύλοι του ποδοσφαίρου, ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι, μοιράστηκαν το Σεπτέμβριο τίτλους τιμής: ο Ρονάλντο έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ ως παίκτης εθνικής ομάδας (115 γκολ) και ο Ευρωπαίος με τις περισσότερες συμμετοχές σε εθνική ομάδα (184), ενώ ο Μέσι ξεπέρασε τον Βραζιλιάνο Πελέ ως ο πρώτος σκόρερ λατινοαμερικανικής εθνικής ομάδας (79 γκολ).

– Η Μάγχη και το Έβερεστ –

Ο Νεπαλέζος Κάμι Ρίτα Σέρπα βελτίωσε το Μάιο, στα 51 του, το ρεκόρ αναβάσεων στο Έβερεστ που κατείχε ο ίδιος, με μια 25η επιτυχημένη αποστολή στη στέγη του κόσμου, ενώ η Αυστραλή Κλόι Μακάρντελ, 36 ετών, έγινε τον Οκτώβριο ο άνθρωπος που έχει διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη τις περισσότερες φορές, πραγματοποιώντας τον 44ο διάπλου της.

ΑΠΕ

Back to top button