Καστοριά

Ο Νίκος Ρίζος γράφει για την ταινία που μιλάνε όλοι “Don’t Look Up”

Μην κοιτάτε πάνω: Η υπόθεση της είναι η ανακάλυψη από έναν καθηγητή αμερικανικού πανεπιστημίου και της βοηθούς του ενός κομήτη, όπου το μέγεθός του είναι ικανό να καταστρέψει τον πλανήτη εντός 6 μηνών. Καταφεύγει στην Πρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης και ανάσχεσής του. Η Πρόεδρος όμως προτιμά να ασχοληθεί με την προεκλογική της εκστρατεία.
Καταφεύγει στην συνέχεια σε μεγάλης θεαματικότητας τηλεοπτικό κανάλι όπου όμως τόσο η Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών τους τρολάρουν και δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη θεαματικότητα, σε ζητήματα life style.
Αναδεικνύονται ως ειδικοί τραγουδιστές, αθλητές, ηθοποιοί, μανεκέν, αυτοί οι οποίοι εν τέλει έχουν πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντικαθιστούν την γνώση των ειδικών.
Το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Η δημοκρατία δεν απειλείται από τυραννικά, ή αυταρχικά ή απολυταρχικά καθεστώτα οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης. Η δημοκρατία απειλείται από αυτούς οι οποίοι από μεταφορείς της πληροφορίας (μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαχειριστές του διαδικτύου) έχουν μετατραπεί σε διαχειριστές της πληροφορίας και διαμόρφωσης την κοινής γνώμης. Δεν προβάλλουν την γνώση, την αλήθεια δηλαδή, αλλά την γνώμη, η οποία είναι επίπλαστη, ευκόλως μεταβαλλόμενη. Σκοπός είναι μέσω της διαμόρφωσης της γνώμης, να καταστεί εύκολη η χειραγώγηση του κοινού.
Το Μη κοιτάς ψηλά, στο σενάριο της ταινίας δεν είναι διαταγή, κάποιου ηγέτη αυταρχικού καθεστώτος, αλλά προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ, των ΜΜΕ, των εταιριών διαχείρισης και διακίνησης της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου. Η κοινωνία έφθασε σε έσχατο σημείο παρακμής. Όχι μόνο δεν αντιδρά, δεν αντιστέκεται αλλά επιδιώκει την επίπλαστη ευφορία, την ευχαρίστηση που απορρέει από την εικονική προτεινόμενη πραγματικότητα. Συνειδητά η κοινωνία προτιμά την εικονική ευτυχία από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Μη κοιτάς ψηλά, μη κοιτάς δίπλα σου, μη κοιτάς μέσα σου. Δεν χρειάζεται. Έχουμε συσκευές που αποφασίζουν για σένα. Κινητά τηλέφωνα, που μετρούν την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, το σάκχαρο, κλπ. Μείνε ήσυχος είσαι ασφαλής, εμείς είμαστε πλέον οι ειδικοί. Όσο περισσότερους ακολούθους έχεις τόσο πιο έγκυρη είναι η άποψή σου. Συνειδητά το κοινό σ΄ αυτούς στρέφεται.
Η κοινωνία δεν βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετακύλισης στην εικονική πραγματικότητα. Έχει ήδη αρχίσει να βυθίζεται σ΄ αυτήν. Όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά το απολαμβάνει κιόλας. Γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε φωτογραφία που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει υποστεί επεξεργασία και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Σιωπηρά όμως όχι μόνο την αποδεχόμαστε, αλλά την επιδιώκουμε. Ταυτίζουμε την απατηλή απεικόνιση του ωραίου με την πραγματικότητα, εξοβελίζοντας την «ασχήμια» της πραγματικότητας, στο ασυνείδητο. Αυτή η μεταβίβαση της πραγματικότητας στο ασυνείδητο δεν προκαλείται από εξωγενείς καταπιεστικές δυνάμεις αλλά από εμάς τους ίδιους.
Αυτή λοιπόν είναι η αιτία της σημερινής κοινωνικής έκρηξης. Η επιθετικότητα και οι κοινωνικές διαδηλώσεις και εκρήξεις είναι αποτέλεσμα του ότι αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Τα αντανακλαστικά του ασυνείδητου γίνονται ένστικτα απειλής όχι της πραγματικής μας υπόστασης και του εξωτερικού ρεαλιστικού περιβάλλοντος αλλά του κλονισμού της εικονικής μας πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα αλλά επιτιθέμεθα και σ΄ όσους προσπαθούν να μας δείξουν την πραγματικότητα και τους κινδύνους που συσσωρεύονται. Η πλειοψηφία αποδέχεται ότι δεν υπάρχει κομήτης και περιθωριοποιεί όλους αυτούς που τους δείχνουν ψηλά ότι ο κομήτης πλησιάζει την γη και ότι επίκειται ολική καταστροφή.
Στην θέση του κομήτη, μπορείτε να βάλλετε τον ιό, την ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τις απειλές εν τέλει που απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη στην γη. Τώρα πριν είναι αργά. Η ταινία μπορεί να βασίζεται σε δύο τρεις πρωτοκλασάτους ηθοποιούς, δεν ξέρω αν θα πάρουν Όσκαρ πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, αλλά το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου είναι εξασφαλισμένο.
Συγχαρητήρια στον σεναριογράφο. Ο παγκόσμιος εγκλεισμός εξ αιτίας του κορονοιού δεν αποτελεί τελικά εμπόδιο στην δημιουργικότητα.

Back to top button