Καστοριά

Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά

Σε ισχύ τέθηκε την Πρωτοχρονιά η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών για φρούτα και λαχανικά στη Γαλλία. Ωστόσο, η πλήρης νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το 2026, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης κόκκινων φρούτων που θεωρούνται εύθραυστα. Έχουν επίσης χορηγηθεί έξι μήνες για την εξάντληση των υφιστάμενων αποθεμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Οι περιβαλλοντολόγοι πραγματοποιούν εκστρατεία κατά των πλαστικών μίας χρήσης, καθώς η ρύπανση επιδεινώνεται παγκοσμίως, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποστηρίξει την κίνηση υπερασπιζόμενος μια «ρεαλιστική» προσέγγιση.

Το διάταγμα του Οκτωβρίου για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά καλύπτει για παράδειγμα την πώληση κάτω του 1,5 κιλού (3,3 λίβρες) μήλων.

«Δεν μας ζητήθηκε ποτέ η γνώμη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Laurent Grandin, επικεφαλής της ένωσης Interfel του κλάδου των φρούτων και λαχανικών. Ανέφερε ότι το κόστος ήταν «ανυπέρβλητο» για τις μικρές εταιρείες που θα έπρεπε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πλαστικό για να προστατεύσουν τις εξαγωγές, ιδίως στη Βρετανία, έναν σημαντικό πελάτη για τα μήλα.

Η Pomanjou παράγει έως και 40.000 τόνους μήλων ετησίως στην κοιλάδα του Λίγηρα και έχει εισαγάγει τα τελευταία τρία χρόνια 100 τοις εκατό συσκευασία από χαρτόνι. Ωστόσο, το κόστος συσκευασίας αυξήθηκε κατά 20 έως 30%, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Arnaud de Puineuf.

Ο μεγάλος όμιλος σούπερ μάρκετ Casino ανακοίνωσε ότι τώρα θα πουλάει ντομάτες σε συσκευασία από χαρτόνι και θα παρέχει στους πελάτες χάρτινες ή κυτταρινικές σακούλες.

Οι εταιρείες συσκευασίας είπαν ότι το διάταγμα της 8ης Οκτωβρίου τους αιφνιδίασε, ιδιαίτερα η απαγόρευση των ανακυκλωμένων πλαστικών.

«Έχουμε εταιρείες πελάτες… που θα πρέπει να σταματήσουν τη δραστηριότητα συσκευασίας φρούτων και λαχανικών, παρόλο που εργάζονται σε εναλλακτικές που χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό ή ανακυκλωμένο πλαστικό εδώ και αρκετά χρόνια», ανέφερε η Ένωση Elipso που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές.

Η Elipso και η Polyvia, ένα σωματείο που καλύπτει 3.500 εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευασίες, έχουν προσφύγει στο Κρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας, το οποίο έχει δικαιοδοσία επί των διοικητικών διαφορών, ενάντια σε αυτό που λένε ότι αποτελεί στρέβλωση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η απαγόρευση ισχύει αποκλειστικά για τη Γαλλία.

Πάντως, ο Armand Chaigne, διευθυντής βιομηχανικών αγορών στην εταιρεία συσκευασίας DS Smith, βλέπει οφέλη, ιδίως για τους κατασκευαστές χαρτονιού.

«Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη, από τους οκτώ εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παράγονται ετησίως για συσκευασία μιας χρήσης, 1,5 εκατομμύρια τόνοι θα μπορούσαν ήδη να αφαιρεθούν», σημείωσε, προσθέτοντας: «Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 70 δισεκατομμύρια μονάδες πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης» ή «περίπου επτά δισεκατομμύρια ευρώ (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) επιπλέον δυναμικού κύκλου εργασιών για χαρτόνι».

ertnews.gr

Back to top button