ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Ο Θανάσης Παγουνάδης θέλει να …πάρει τα βουνά και το 2022!

Ο Καστοριανός πρωταθλητής Θανάσης Παγουνάδης κέρδισε φέτος τους αγώνες στο Ζαγόρι στα 44χλμ. και στο Μέτσοβο, ενώ ήταν 3ος στο Olympus Marathon – Τα σχέδιά του για το 2022Του Τόλη Λελεκίδη

Μία από τις πιο όμορφες δραστηριότητες είναι η βόλτα και το τρέξιμο στο βουνό. Υπάρχουν όμως εκείνοι που το συνδυάζουν με τον πρωταθλητισμό.

Όλο και περισσότεροι αθλητές ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο, το οποίο έχει μπει για τα καλά στο καλεντάρι αγώνων. Από την World Athletics και στην Ευρώπη με την ΕΑΑ, όσο και στον ΣΕΓΑΣ και άλλες Ομοσπονδίες.

Πολλοί παλιοί πρωταθλητές στον Στίβο, έχουν αλλάξει και ασχολούνται με το τρέξιμο. Φυσικά ο κορυφαίος και πιο γνωστός είναι ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Ο παλιός πρωταθλητής στο Μαραθώνιο, ασχολείται πολλά χρόνια με το ορεινό τρέξιμο και έχει κερδίσει πολλούς σημαντικούς αγώνες.

Στα χνάρια του θέλει να βαδίσει ο Θανάσης Παγουνάδης. «Για μένα και για όλους μας πιστεύω αποτελεί πρότυπο. Θέλουμε να ακολουθήσουμε τα χνάρια του», λέει στο Sportime ο Έλληνας πρωταθλητής.

Ο δρομέας της Νίκης Βύρωνα μίλησε στο Sportime για τη σεζόν που έφυγε, αλλά και τις προσδοκίες του τη φετινή χρονιά. Ο 34χρονος παράλληλα εργάζεται. Είναι αστυνομικός και υπηρετεί στον Ταύρο και στο τμήμα Αλλοδαπών.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου το 2022;

«Να είμαι υγιής, γιατί φέτος είχα έναν μικροτραυματισμό. Ένα πρόβλημα στην πελματιαία που με κράτησε δύο μήνες εκτός. Έκανα θεραπείες και άρχισα μετά το τρέξιμο. Θα μπω σε αγώνες το 2022 με το πρόγραμμα αγώνων του ΣΕΓΑΣ και σε παγκόσμιο επίπεδο, με 2-3 αγώνες στο εξωτερικό. Ο στόχος μου είναι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Επίσης, θ’ αγωνιστώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που αποτελεί κριτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», λέει αρχικά ο Θανάσης Παγουνάδης.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 17 Απριλίου. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι να γίνει 11-13 Φεβρουαρίου 2022 στην πόλη της Ταϊλάνδης, Τσιάνγκ Μάι. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος θα διεξαχθεί 1-3 Ιουλίου στο Ελ Πάσο της Ισπανίας. Είναι η πρώτη διοργάνωση και θα γίνει στο νησί Λα Πάλμα.   

Από τον Στίβο στο Βουνό!

Από τον στίβο στο ορεινό τρέξιμο. Πως πήρες την απόφαση;

«Ξεκίνησα με τον στίβο. Έχω τρέξει και 60μ. στον κλειστό και 100μ. στον ανοιχτό. Σταδιακά ασχολήθηκα με τα 400μ. και στη συνέχεια με τα 800μ. και με γύμναζε ο Χρήστος Παπαχρήστος. Με το ορεινό τρέξιμο ασχολούμαι τα τελευταία 4-5 χρόνια. Δειλά δειλά ξεκίνησα τρέχοντας σε τοπικούς αγώνες. Μου άρεσαν γενικά τα χιλιόμετρα. Επίσης, με τραβούσε η φύση, λόγω και της καταγωγής μου από τη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι από την Καστοριά. Νιώθω πιο απελευθερωμένος στο βουνό. Χρειάστηκε όμως περίπου τρία χρόνια προσαρμογής. Πίστευα πάντως ότι στο ορεινό τρέξιμο είναι θέμα χρόνου να διακριθώ».

Η συνεργασία σου με τον Κώστα Βασιλάκη;

«Χρειάζομαι τις γνώσεις του Κώστα Βασιλάκη. Πάμε πολύ καλά. Μας βγήκε στην πορεία από τις κοινές μας προπονήσεις. Έχουμε βρει τα πατήματά μας».

Ποιες είναι οι επιτυχίες που ξεχωρίζεις ως τώρα στην παρουσία σου σε αγώνες στο βουνό;

«Το 2019 όταν μετείχα στο Olympus Marathon. Σαν επίδοση ήταν η 2η καλύτερη από νεοφερμένο αθλητή στον αγώνα. Ήταν σε υψόμετρο 2.800μ. Κατάφερα να κατεβώ τις 5 ώρες. Έκανα 4:45.00. Μόνο ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος είχε κάνει καλύτερο χρόνο σαν πρώτη συμμετοχή».

Νικητής στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο το 2021

Είσαι ικανοποιημένος από τη φετινή σου παρουσία;

«Έκανα δύο αγώνες στην Ισπανία. Ο πρώτος, τον περασμένο Φεβρουάριο στα Κανάρια νησιά πήγε σχετικά καλά. Ήταν διεθνής αγώνας, 42χλμ. με 800μ. υψομετρικά. Στο δεύτερο στη Γρανάδα ήμουν άρρωστος και μου βγήκε στον αγώνα. Είχα κορονοϊό. Ήταν ο ultra-Sierra Nevada. Στην Ελλάδα τώρα έτρεξε στον Olympus Marathon. Στα 43χλμ. κατέλαβε την 3η θέση. Θα μπορούσα και καλύτερα, αλλά έφαγα ένα άδειασμα 2χλμ. Στο Ζαγόρι κέρδισα σε 4.30 και έκανα κοντά στο ρεκόρ μου 4.29 που έχω από το 2019. Επίσης, ήμουν πρώτος στον αγώνα στο Μέτσοβο. Κέρδισα τόσο την πρώτη ημέρα στο vertical, όσο και στη δεύτερη στην κούρσα 20χλμ.»

 Ο τερματισμός του Θανάση Παγουνάδη στο φετινό Olympus Marathon

Τι χρειάζεται πιστεύεις ένας αθλητής ορεινού τρεξίματος;

«Να μπει πρώτα σε προσβάσιμο αγώνα κάτω από 20χλμ. Τα γόνατα και τα πέλματα να τα δυναμώσει. Να κάνει και γενική ενδυνάμωση γιατί είσαι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Πρέπει να αφιερώνεις ώρες σε προπόνηση. Προσωπικά κάνω 7 ή 9 ώρες την εβδομάδα προπόνηση. Την προπόνηση την μοιράζω σε: 2-3 ώρες στον Εθνικό Κήπο, 1-2 ώρες στο στάδιο του Βύρωνα και 3-4 ώρες στο βουνό και συνήθως τρέχω στον Υμηττό».

Δείτε στιγμιότυπα από τον αγώνα Zagori, όπου στα 44χλμ. κέρδισε ο Θανάσης Παγουνάδης

sportime.gr

Back to top button