ΕλλάδαΚαστοριά

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – «Κλειδί» τα επιδημιολογικά δεδομένα

Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα αν θα χτυπήσει το κουδούνι στις 10 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων με προσαρμογές στα πρωτόκολλα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν το αν θα υπάρξει ανατροπή στην ημέρα επιστροφής των παιδιών στις αίθουσες.

Στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Πώς εξελίσσεται η μετάβαση από τη μετάλλαξη Δέλτα στην παραλλαγή Όμικρον παρακολουθεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι – όπως όλα δείχνουν- μπορεί να έχει υψηλή μεταδοτικότητα, έχει όμως χαμηλότερη νοσηρότητα.

Για το λόγο αυτό οι όποιες παρεμβάσεις προσαρμόζονται σε νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα με κριτήρια: τη δημόσια υγεία, την αντοχή των δομών υγείας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ισορροπία.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους ανεμβολίαστους να κλείσουν άμεσα ραντεβού, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμένος έχει 20 φορές μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στην εντατική.

«Παρακολουθούμε συνέχεια -και είναι και τα στοιχεία τα οποία βλέπω εγώ κάθε μέρα- είναι τώρα τους συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται: πόσοι είναι με Όμικρον και πόσοι είναι με Δέλτα, και αν αυτοί που είναι με Όμικρον όντως έχουν πιο ελαφριά συμπτώματα, όπως φαίνεται να ισχύει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αν καταλήγουν τελικά οι ασθενείς με Όμικρον να έχουν μικρότερη πιθανότητα να διασωληνωθούν. Εφόσον αυτό ισχύει, αυτό θα είναι μία αχτίδα αισιοδοξίας και έτσι φαίνεται να είναι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της άμυνας του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική με την επιστράτευση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Σύνταξη: Σοφία Χούντα

ertnews.gr

 

Back to top button