ΚαστοριάΝεστόριο

Χειμερινή ανάβαση στον Γράμμο (φωτογραφίες – βίντεο)

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 και αποφασίσαμε να κάνουμε την πρώτη πεζοπορία μας για τη νέα χρονιά.
Στόχος μας η κορυφή Γκούπελ του Γράμμου στα 2254μ. Οι καλές καιρικές συνθήκες και η σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες συντέλεσαν στην επιλογή μας. Η πλευρά αυτή του Γράμμου ως πιο ηλιόλουστη είχε το λιγότερο χιόνι. Ως σημείο εκκίνησης επιλέξαμε ένα σημείο στον χωματόδρομο προς Φούσια (ως εκεί πήγαινε το όχημα μας) στους πρόποδες της κορυφής Φλάμπουρο.
Τον ακολουθήσαμε για 3χλμ ως το διάσελο των κορυφών Γκούπελ και Φλάμπουρο . Οι συνθήκες ως εκεί θύμιζαν πιο πολύ άνοιξη. Από εκεί και πάνω και ιδιαίτερα από τα 2000μ η χιονοκάλυψη είναι απόλυτη και το χιόνι παγωμένο. Λόγω των καλών συνθηκών όμως το χιόνι δεν ήταν τόσο παγωμένο που να μη μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς ειδικό εξοπλισμό.
Υπήρχαν όμως και σημεία που ήταν αρκετά επικίνδυνα και έπρεπε να περπατάμε πολύ προσεκτικά, μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στη κατάβαση που έγινε από την δυτική πλευρά της κορυφής. Αν και φαινόταν ομαλότερη πλευρά, το πολύ παγωμένο χιόνι σε κάποια κατηφορικά σημεία μας δυσκόλεψε αρκετά.
Η ανάβαση έγινε από την Ανατολική πλευρά της κορυφής. Όταν βγήκαμε στην κορυφογραμμή η θέα ήταν απίστευτη! Απερίγραπτα ήταν τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν. Αυτή ήταν η πρώτη μας χειμερινή ανάβαση σε τέτοιο υψόμετρο.
Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία για λίγο παιχνίδι στο χιόνι, κάνοντας τσουλήθρα στις παγωμένες πλαγιές του βουνού .
Σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά!

HIKE AND PHOTO

ΓΚΟΥΠΕΛ 2254Μ
ΓΚΟΥΠΕΛ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΑΣ
ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΓΡΑΜΜΟΥ
ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ
ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΙΑΦΑ ΑΠΟ ΓΚΟΥΠΕΛ
ΣΑΚΟΥΛΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΣΟΥΚΑ-ΠΕΤΣΙΚ
ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΟΥΦΛΙΚΑΣ ΑΝΩ ΑΡΕΝΑ

 

 

 

Back to top button