ΑθλητικάΚόσμος

Αυστραλία: Έντονες αντιδράσεις για την ιατρική εξαίρεση του Τζόκοβιτς

 

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κάποιους Αυστραλούς, η είδηση ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αν και ανεμβολίαστος, εξασφάλισε εξαίρεση για ιατρικούς λόγους, ώστε να συμμετάσχει στο Australian Open, το οποίο ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήραν «φωτιά», με σχόλια φιλάθλων του τένις, να απειλούν ότι θα μποϊκοτάρουν το διεθνές τουρνουά το οποίο διεξάγεται στη Μελβούρνη.

«Πέρασα φανταστικές στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, […] και σήμερα ταξιδεύω στους Αντίποδες με άδεια εξαίρεσης». Με αυτά τα λόγια, την Τρίτη, ο πρωταθλητής της αντισφαίρισης και νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, Νόβακ Τζόκοβιτς, έδωσε τέλος στις εικασίες σχετικά με τη συμμετοχή του στο Αυστραλιανό Όπεν.

Η εξαίρεση αυτή, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Τένις της Αυστραλίας, και επικεφαλής της διοργάνωσης του διεθνούς Grand Slam, Κρέγκ Τάιλι, χορηγείται για ιατρικούς λόγους.

Σημείωσε ότι τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για οποιονδήποτε άλλο Αυστραλό, ή επισκέπτη εισέρχεται στην Αυστραλία, δίχως να έχει εμβολιαστεί. Τόνισε ότι τα κριτήρια αυτά καθορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τους Εμβολιασμούς, γνωστή με τα αρχικά ATAGI. Οι εξαιρέσεις, χορηγούνται, όπως εξήγησε από ανεξάρτητη ιατρική επιτροπή, και μάλιστα, για τους αθλητές και τους παράγοντες του τένις, συστήθηκε και  δεύτερη επιτροπή, που εξέτασε τα όποια αιτήματα, δίχως να γνωρίζει την ταυτότητα των αιτούντων.

Διευκρίνισε ότι ο λόγος χορήγησης της εξαίρεσης στον Τζόκοβιτς, δεν είναι γνωστός στην Ομοσπονδία της Αυστραλίας, και λόγω προσωπικών δεδομένων, επαφίεται στον ίδιο τον παίκτη να αποκαλύψει την αιτία.

Σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει εξαίρεση είναι να έχει υποστεί αναφυλαξία από προηγούμενο εμβολιασμό ή γενικότερες παρενέργειες, είτε να έχει νοσήσει με COVID-19, τους τελευταίους 6 μήνες.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε νοσήσει το Μάρτιο του 2020. Ένα μήνα, αργότερα, είχε εκφράσει την αντίθεση του στον εμβολιασμό, αν και, εκείνη τη στιγμή η συζήτηση ήταν σε θεωρητικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με άλλους Σέρβους αθλητές, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook, ο Τζόκοβιτς, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Προσωπικά, αντιτίθεμαι στον εμβολιασμό, και δεν θα ήθελα να υποχρεωθώ από κάποιον να κάνω εμβόλιο, προκειμένου να ταξιδέψω. Εάν, όμως, γίνει υποχρεωτικό, τι θα συμβεί; Θα πρέπει να αποφασίσω. Έχω τις δικές μου απόψεις για το θέμα, και κατά πόσο αυτές οι απόψεις θα αλλάξουν κάποια στιγμή, δεν το ξέρω».

Τελικά, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, δεν χρειάστηκε να αποφασίσει, και ταξιδεύει στην Αυστραλία, με την ιατρική εξαίρεση.

Μια εξαίρεση, για την οποία ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους, είχε δηλώσει, κατηγορηματικά, ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να τη ζητήσει.

Επισημαίνεται, ότι ο Τζόκοβιτς, έχοντας εξασφαλίσει την ειδική εξαίρεση, δεν θα χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα 14 ημερών, ως ανεμβολίαστος, και απλώς θα υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο (PCR), και θα απομονωθεί έως ότου λάβει αρνητικό αποτέλεσμα.

sbs.com.au

Back to top button