ΓούναΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Οι Καστοριείς της Νέας Υόρκης και η Καστοριά θρηνούν για τον ευπατρίδη Χρήστο Βασιλείου (φωτογραφίες)

Ανείπωτη είναι η θλίψη και η συγκίνηση που προκάλεσε στους Καστοριείς της Νέας Υόρκης και στους συμπατριώτες τους στην Καστοριά η είδηση για την εκδημία του ευπατρίδη, επιχειρηματία και φιλανθρώπου Χρήστου Βασιλείου, πατέρα του αντιπροέδρου του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» Ανδρέα Βασιλείου.

Του Δημήτρη Τσάκα

Ο Χρήστος Βασιλείου (Christos Vassiliou) το πρωί της Τρίτης, 4ης Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες βυθίζοντας σε πένθος την σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε μία στιγμή, όχι μόνο διότι οι συγγενείς και οι φίλοι ήθελαν να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια, αλλά και να μοιραστούν μαζί τους άγνωστες για τους ίδιους λεπτομέρειες και γεγονότα που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι ο αείμνηστος δεν ήταν απλά και μόνο ένας εξαίρετος σύζυγος και οικογενειάρχης, αλλά και ένας ευγενής και φιλάνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Παρασκευής, 7ης Ιανουαρίου 2022 από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, N.Y. 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους.

Ο Χρήστος και η Αλεξάνδρα Βασιλείου με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, το 2011 που γιόρτασαν το Χρυσό Ιωβηλαίο του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το πρωί του Σαββάτου, 8 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:15 π.μ. θα προσέλθουν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, στην διεύθυνση 22-30 33rd St., Astoria, N.Y. 11105 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Αλεξάνδρα το γένος Χαραμοπούλου, τα παιδιά του Αντιγόνη Αβράμογλου, Ανδρέα και Ευριδίκη Βασιλείου, Σταυρούλα και Φώτη Μαζιώτη – Βασιλείου, τα εγγόνια Αλέξανδρο και Χρήστο Αβράμογλου, Αλεξάνδρα και Χρήστο Βασιλείου, Αγαμέμνων, Χρήστο και Αχιλλέα Μαζιώτη – Βασιλείου, τα αδέλφια Μαριγούλα Νασιοπούλου, Σουλτάνα και Γιώργο Χαριτάκη, τους κουνιάδους Σωτήρη και Ειρήνη Χαραμοπούλου, Δημήτρη και Αναστασία Χαραμόπουλο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Από την Καστοριά στο αμερικανικό όνειρο

Ο Χρήστος Βασιλείου γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1936 στην γραφική πόλη της Καστοριάς, όπου μεγάλωσε και ανδρειώθηκε. Οι αείμνηστοι γονείς του Ανδρέας και Αντιγόνη Βασιλείου έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Μαριγούλα, τον Χρήστο, τον Παναγιώτη, την Σουλτάνα και τον Αντώνιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Χρήστος και η Αλεξάνδρα Βασιλείου στα 16α γενέθλια της εγγονής τους Αλεξάνδρας Βασιλείου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Χρήστος ασχολήθηκε με την γουνοποιϊα, το κατ΄ εξοχήν επάγγελμα των Καστοριέων και το εξάσκησε τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην ίδια την Καστοριά, όπου διατηρούσε το δικό του εργαστήριο.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1961 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Αλεξάνδρα Χαραμοπούλου, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και προ μερικών εβδομάδων αξιώθηκαν να εορτάσουν την 60ή επέτειο του γάμου τους.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Αντιγόνη που ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Γιώργο Αβράμογλου, τον Ανδρέα που είναι νυμφευμένος με την Ευριδίκη το γένος Σκαλιώτη και την Σταυρούλα που είναι παντρεμένη με τον Φώτιο Μαζιώτη – Βασιλείου.

Ο Χρήστος και η Αλεξάνδρα Βασιλείου με την πρωτότοκη κόρη τους Αντιγόνη Αβράμογλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Λίγες εβδομάδες μετά τον γάμου του ο Χρήστος ήρθε στη Νέα Υόρκη, όπου την εποχή εκείνη ανθούσε η βιομηχανία της γούνας με σκοπό να συγκεντρώσει ένα κομπόδεμα για να επιστρέψει στην Καστοριά για να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο.

Το 1984 ήρθαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, εργάστηκαν σκληρά και ο Θεός τους αξίωσε να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο.

Ο Χρήστος από τις πρώτες ημέρες που ήρθε στη Νέα Υόρκη εντάχθηκε στους κόλπους του ιστορικού συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια», διότι ήθελε τα παιδιά και τα εγγόνια του να διδαχτούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και να προσφέρουν το δικό τους πετραδάκι στο πολυσχιδές έργο του Συλλόγου.

Η Σταυρούλα Βασιλείου – Μαζιώτη τον Σεπτέμβριο του 2021 ήρθε από την Θεσσαλονίκη για να δει τους γονείς της και τα αδέλφια της. Στιγμιότυπο από την συνάντηση με τον πατέρα της Χρήστο Βασιλείου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Ανδρέας Βασιλείου υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί τον Σύλλογο από το αξίωμα του αντιπροέδρου και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις επιτυχείς ερανικές εκδηλώσεις του Συλλόγου για τους πυροπαθείς του Μάτι και της Ανατολικής Αττικής, για το Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ και όχι μόνο.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Ειδικό Ταμείο Περιθάλψεως του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια»: Society of Kastorians “Omonoia”, Special Fund, 150-28 14th Avenue, Whitestone, NY 11357.

Ο Χρήστος και η Αλεξανδρα Βασιλείου με τα εγγόνια Χρηστο και Αλεξάνδρα Βασιλείου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Χρήστος Βασιλείου και η Αλεξάνδρα την ημέρα του γάμου τους, στις 10 Δεκεμβρίου 1961. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Χρήστος Βασιλείου με την Αλεξάνδρα το γένος Χαραμοπούλου την περίοδο των αρραβώνων τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
anamniseis

Back to top button